Editura Evenimentul si Capital

Laura Codruta Kovesi cere CSM-ului să sesizeze Curtea Constituțională în cazul senatorului Dan Șova

Laura Codruţa Kovesi
Autor: | | 31 Comentarii | 1230 Vizualizari

Procurorul -șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, în care consideră că se impune sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională creat între puterile statului, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurori.

Scrisoarea Laurei-Codruța Kovesi către Consiliul Superior al Magistraturii

           „La data de 13.03.2015, Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat ministrul Justiţiei pentru a cere Senatului României încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Șova Dan-Coman pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

           La data de 25.03.2015, Senatul României a comunicat ministrului Justiţiei că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, însă nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării a unui senator. În acest sens, au fost avute în vedere prevederile art. 173 din Regulamentul Senatului, potrivit cărora hotărârile de acest gen se adoptă cu votul secret al majorităţii membrilor camerei.

            Din cuprinsul comunicării rezultă că Senatul nu a adoptat cu acest prilej o hotărâre prin care să admită sau să respingă cererea formulată de ministrul Justiţiei.

           Având în vedere aceste împrejurări, considerăm că Senatul României a refuzat să răspundă solicitării care i-a fost adresată de reprezentanţii autorităţii judiciare, astfel încât ne aflăm în situaţia unul conflict de natură constituţională între puterile statului.

           Considerăm că, în urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul României avea obligaţia de a adopta fie o hotărâre de admitere, fie de respingere a acesteia. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 67 din Constituţie şi ale art. 83 din Regulamentul Senatului, în desfăşurarea activităţii, această cameră adoptă legi, hotărâri şi moţiuni simple.

           Soluţionarea unei cereri printr-o comunicare adresată de preşedintele Senatului ministrului Justiţiei excede cadrului constituţional şi echivalează cu refuzul de a se pronunţa asupra cererii.

           Pe de altă parte, condiţia de cvorum invocată în cuprinsul comunicării este contrară dispoziţiilor constituţionale, în condiţiile în care prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 989 din 01.10.2008 s-a constatat că cererile de această natură adresate sunt adoptate prin majoritatea simplă a parlamentarilor prezenţi. Astfel, s-a constatat că sunt neconstituţionale prevederile art. 155 alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit cărora cerea privind urmărirea penală a membrilor Guvernului „se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor”, întrucât contravin art. 76 alin. 2 din constituţie, care prevede că adoptarea unor astfel de hotărâri se face cu majoritatea simplă.

            Raţionamentul este pe deplin aplicabil şi în acest context, iar prin refuzul adoptării unei hotărâri cu privire la cererea ce i-a fost adresată, Senatul României a împiedicat ca instanţa de contencios constituţional să cenzureze o modalitate de aplicare a legii vădit contrară Constituţiei.

           În acest context, activitatea organelor judiciare este blocată de către autoritatea legislativă prin omisiunea acesteia de a-şi îndeplini atribuţiile stabilite prin Constituţie, astfel încât considerăm că se impune sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională dintre autorităţi”.

Ce spune Augustin Zegrean

La intrarea în sediul CCR, Zegrean a fost întrebat astăzi de jurnalişti dacă poate fi sesizată Curtea Constituţională în lipsa unei hotărâri a Parlamentului cu privire la votul dat miercuri de Senat în cazul cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova.

"Dar şi pentru faptul că nu există o hotărâre poate fi sesizată Curtea (...) Este dreptul lor să o facă, să admită sau să respingă, pentru că este o cerere, şi la o cerere trebuie să dai un răspuns, nu?", a spus Zegrean.

Întrebat cum comentează faptul că la votul dat de senatori în cazul lui Dan Şova nu ar fi prevalat Constituţia în faţa altor legi, Zegrean a spus că nu poate să spună nimic, pentru că va fi o sesizare a la CCR şi ar însemna să se antepronunţe.

"Nu pot să spun că au încălcat Constituţia, pentru că sunt sigur că vor ajunge la noi cu povestea asta şi atunci nu am cum să mă pronunţ de acum", a precizat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

PNL a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a anunţat miercuri că PNL va ataca la Curtea Constituţională articolul din Statutul deputaţilor şi senatorilor în baza căruia Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a social-democratului Dan Şova.

"Votul a fost interpretat de preşedintele de şedinţă, preşedintele Senatului, în conformitate cu Regulamentul (Statutul deputaţilor şi senatorilor - n.r.). Noi considerăm că (rezultatul votului - n.r.) trebuie interpretat în conformitate cu Constituţia şi o să atacăm prevederea de Regulament şi decizia luată în baza acestei prevederi la Curte. (...) Am dat juriştilor din Senat să formuleze până luni contestaţia pentru Curtea Constituţională şi luni o vom discuta în grupul parlamentar şi apoi o vom depune", a afirmat, miercuri, Atanasiu.

El a explicat că nu poate fi contestată decizia, ci actul normativ care a stat la baza acestei decizii.

"Plenul Senatului a luat o decizie. Decizia se contestă mai departe la CCR dacă este neconstituţională şi o s-o facem. Nu poţi să conteşti decizia luată pe Regulament, ci contestăm Regulamentul ca fiind neconstituţional şi automat şi decizia luată în numele Regulamentului neconstituţional devine neconstituţională (...)", a explicat Atanasiu.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro