Radiografia concretă privind scandalul tezei de doctorat a magistratului Codruţa Kovesi

Radiografia concretă privind scandalul tezei de doctorat a magistratului Codruţa Kovesi

Săptămâna aceasta se vor lămuri multe din acuzaţiile privind lucrarea de doctorat a ale şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Surse din mediul academic au declarat pentru stiri pe surse.ro că în curând se vor pune în mișcare lucrurile. Astfel, astăzi se va întruni conducerea Universității de Vest, care va analiza solicitarea celor de la GRAUR

Conform unor surse în acest caz se va merge pe soluția constituirii unei comisii tehnice formate din specialiști în drept de la mai multe universități din România. O altă mutare interesantă va fi făcută de UVT. Conducerea intenționează să trimită o adresă oficială către Parchetul General prin care vor solicita să se spună în ce stadiu se află ancheta.

Reamintim că în 16 decembrie 2011 Laura Codruţa Kovesi devenea doctor în ştiinţe juridice. La prezentarea tezei şefa procurorilor din România a avut parte de o asistenţă selectă. Printre susţinătorii săi care i-au adus drept omagiu buchete imense de flori, conform presei locale, se număra directorul SRI, George Cristian Maior, adjuncţii acestuia, generalii de brigadă Florin Coldea şi Viorel Voinescu, dar şi procurorul Marius Iacob. Îndrumătorul de doctorat al şefei anticorpţie a fost nimeni altul decât Viorel Paşca, un bun prieten al tatălui Codruţei Kovesi, fostul procuror Lascu. Cadre universitare din Timişoara au semnalat prin scrisori trimise senatorilor că la „albirea” tezei de doctorat pionul principal ar fi fost prof dr. Radu Bufan, şeful Catedrei de Drept Privat, avocat şi lichidator. Domnia sa avea o relaţie personală cu doamna Kovesi.

Cercetarea tezei de doctorat a început după ce deputatul Sebastian Ghiţă a formulat la Parchetul General un autodenunţ în care semnala că, ar fi plecat la Cluj unde avocatul Gheorghiţă Mateuţ a semnat un raport gata făcut. Cu toate acestea, GIP, condus de Mugur Ciuvică a comparat lucrarea folosind unul dintre cele mai performante soft-uri. Evenimentul Zilei a făcut o radiografie concretă a acestui scandal care a împărţit România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mugur Ciuvică va publica lista completă a plagiatului

Astăzi, GIP va pune în discuţie şi ultimele două capitole ale lucrării. Contactat telefonic, şeful GIP, Mugur Ciuvică, a declarat în exclusivitate pentru EVZ, că paragrafe întregi din capitolele 5 şi 6 au fost copiate. „După ce am verificat prin softul performant pe care l-am achiziţionat pot să spun cert că cele două capitole rămase, respectiv 5 şi 6 sunt plagiate în măsură de 50%. Lucrarea are peste 400 de pagini şi din total, conform datelor noastre peste 200 de pagini sunt copiate”, a spus Mugur Ciuvică. Acesta a mai adăugat că raportele finale vor fi trimise atât Universităţii din Timişoara cât şi CNTDCU împreună cu solicitarea de a se stabili dacă teza de doctorat este originală sau plagiată. (R.F.)