PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Justiţie

Codul Rutier vine cu sancţiuni drastice pentru beizadele şi teribiliştii şoselelor

Autor: | marţi, 27 decembrie 2011 | 124 Comentarii | 9929 Vizualizari
01_accident_Sus
Cresc amenzile şi pedepsele pentru viteza sau beţia la volan.


Şoferii care vor circula pe contrasens şi care vor depăşi viteza legală cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, până la 100 de puncte amendă. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie. În aceste condiţii, de la 1 ianuarie, odată cu creşterea salariului minim de la 670 la 700 de lei, amenda ar putea ajunge şi la 7.000 de lei. Pedepse drastice sunt prevăzute şi pentru agresivitatea la volan, iar cei care produc accidente vor fi obligaţi să meargă la doctor. Acestea sunt unele dintre cele mai importante prevederi de modificare a Codului Rutier, aflate în dezbatere la Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Fără reducerea suspendării


"Propunerile făcute sunt extrem de multe şi, practic, Codul Rutier ar putea fi modificat în întregime", a explicat, pentru "Evenimentul zilei", comisarul şef Paul Toma de la Direcţia Rutieră.

În opinia sa, cele mai importante modificări se referă la mărirea amenzilor, reducerea valorii alcoolemiei permise de la 0, 80 în sânge, la 0,50, asta însemnând că valoarea alcoolemiei preliminare, la etilotest, va scădea de la 0,40 g/l în aerul expirat, la 0,25. Dar şi mărirea perioadei de supendare a permisului de la 90, la 120 de zile, deci pentru patru luni.

"În cazul consumului de alcool, când este contravenţie, la nerespectarea semnelor la calea ferată, dacă viteza este depăşită cu mai mult de 60 de kilometrim la oră, s-a propus reţinerea permisului pentru 120 de zile. În plus, nu se mai reduce perioada de supendare", a mai precizat comisarul Toma.

Tot de la anul s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped.

O altă prevedere îi va trage la răspundere pe cei care împrumută maşină unui şofer obosit sau aflat sub influenţa alcoolului.

VÂNZAREA MAŞINI

Anunţă în trei zile înstrăinarea


Prima propunere de modificare a Codului Rutier se referă la înmatricularea autovehiculelor. Mai exact, în cazul vânzării, fostul proprietar are obligaţia de a notifica în scris înstrăinarea maşinii în termen de trei zile. Notificarea înstrăinării se face prin declaraţie pe propria răspundere şi transmiterea unei copii a actului de proprietate din care să rezulte datele de identificare ale noului proprietar. În caz contrar, fostul proprietar riscă o sancţiune de la 9 la 20 de puncte-amendă.

În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 15 zile de la data dobândirii dreptului de proprietate, autoritatea competentă va suspenda înmatricularea vehiculului. Şi noul proprietar este sancţionat, în acest caz, cu nouă până la 20 de puncte-amendă.

În plus, se suspendă înmatricularea vehiculului. Iar în cazul în care a condus o maşină a cărei înmatriculare a fost supendată, poate primi între 21 şi 100 de puncteamendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.

TESTARE MEDICALÄ‚

Verificaţi la cererea poliţistului


O altă propunere se referă la verificarea medicală şi psihologică a conducătorilor auto.

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere pot cere şoferilor efectuarea verificării medicale ori testarea psihologică în anumite condiţii:
 • la sesizarea medicului de familie sau a altei unităţi medicale;
 • atunci când a fost depistat conducând un autovehicul în timp ce se afla sub influenÅ£a băuturilor alcoolice sau a fost cercetat pentru producerea unui accident soldat cu vătămarea corporală gravă sau decesul uneia sau mai multor persoane;
 • atunci când a fost sancÅ£ionat din nou pentru conducerea agresivă a unui vehicul într-un interval de doi ani;
 • atunci când a depăşit cu mai mult de 60 km/h viteza maxim admisă pe sectorul de drum respectiv ÅŸi pentru categoria din care face parte autovehiculul. ÃŽn cazul în care s-a stabilit că persoana este inaptă medical sau psihologic pentru a conduce, medicii trebuie să anunÅ£e imediat PoliÅ£ia Rutieră. ÃŽn baza notificării medicilor, se dispune suspendarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie până la încetarea motivelor pentru care s-a luat o astfel de măsură.

SANCŢIUNI. Cei care beau şi urcă la volan riscă o amendă cât un salariu şi rămân patru luni fără permis de conducere
FOTO: ARHIVA EVZ
CUM IEI PERMISUL

Proba teoretică, valabilă un an


Tot din 2012 s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped, acesta intrând în categoria autovehiculelor. Referitor la modalitatea în care se obţine permisul de conducere, membrii comisiilor au propus ca rezultatul examinării la proba teoretică şi practică pentru obţinerea permisului de conducere să se consemneaze distinct pentru fiecare probă în parte, prin calificativul admis sau respins, după caz.

Rezultatul examinării la proba teoretică, consemnat prin calificativul admis, rămâne valabil pentru o perioadă de 12 luni de la data la care persoana a absolvit cursurile şcolii de conducători auto şi/sau tramvaie autorizate.

Persoana declarată respinsă în urma examinării la proba practică de conducere a maşinii, dacă deţine calificativul admis la proba teoretică, în termenul de valabilitate, se poate programa la un nou examen fără susţinerea unui nou test la proba teoretică. Trebuie să facă dovada efectuării unui număr de cel puţin şase ore de conducere practică la o şcoală autorizată.

Cel care nu a luat traseul şi nu se prezintă, într-un an, la un nou examen, este declarat respins şi trebuie să facă, din nou, şcoala de şoferi.

ÃŽMPRUMUTUL AUTO

Răspunzi dacă ai dat maşina

O altă propunere luată în discuţie de parlamentari în această lună face referire la modul în care poţi împrumuta autoturismul. Pentru a evita situaţiile în care proprietarul nu îşi asumă răspunderea pentru cel căruia, în mod voluntar, îi dă maşina spre folosinţă au fost stabilite unele obligaţii care pot atrage sancţiuni legale.

Prevederile care îi vizează pe proprietarii de maşini sunt:
 • să comunice PoliÅ£iei Rutiere, la cererea acesteia ÅŸi în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredinÅ£at vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice;
 • să verifice dacă persoana căreia îi încredinÅ£ează vehiculul are permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul;
 • vehiculul încredinÅ£at pentru a fi condus să fie înmatriculat sau înregistrat, după caz;
 • să nu încredinÅ£eze vehiculul dacă are cunoÅŸtinţă că acesta are defecÅ£iuni la sistemele care concură la siguranÅ£a circulaÅ£iei rutiere;
 • să nu încredinÅ£eze vehiculul unei persoane aflată într-o vădită stare de oboseală, ori care se află sub influenÅ£a alcoolului.
SUSPENDÄ‚RI MARI

Sancţiuni pentru nepredare la timp


Şoferii care nu predau permisul de conducere la timp riscă majorarea suspendării acestuia.

Perioadele sunt stabilite astfel:
 • în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal prin care a fost aplicată ÅŸi sancÅ£iunea contravenÅ£ională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule;
 • în termenul notificat de PoliÅ£ia Rutieră, în cazul cumulului de puncte de penalizare;
 • în termenul notificat de PoliÅ£ia Rutieră prin care s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pentru o faptă săvârÅŸită ÅŸi sancÅ£ionată într-un alt stat;
 • în 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreÅŸti prin care a fost respinsă plângerea introdusă împotriva procesului-verbal de constatare a contravenÅ£iei.
 • în cazul în care, într-un interval de ÅŸase luni de la data expirării ultimei perioade de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, se dispune o nouă suspendare;
 • titularul permisului de conducere nu s-a prezentat pentru susÅ£inerea testului de verificare a cunoaÅŸterii regulilor de circulaÅ£ie sau nu l-a promovat.
STOP ÅžMECHERAÅžILOR

Comportamentul agresiv la volan poate duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile


Una dintre propunerile importante a fost introducerea noţiunii de "comportament agresiv". Aceasta a fost definită ca fiind "efectuarea în mod voluntar a unor manevre excesive în timpul conducerii, de către un conducător de autovehicul, prin care acesta periclitează siguranţa circulaţiei".

În noua versiune legislativă, constituie comportament agresiv: deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, pentru depăşirea maşinilor (trei sau patru puncte amendă şi suspendarea permisului pe 30 de zile); efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frânare; pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autovehiculului; agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral.

Mai sunt considerate agresive folosirea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase. În această situaţie se aplică două sau trei puncte amendă şi două puncte de penalizare, iar dacă a avut loc un accident, soldat cu pagube, se aplică de la şase la opt punce amendă şi suspendarea permisului pentru 60 de zile.

Conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o roată, obstrucţionarea circulaţiei maşinilor care vin din spate, frânarea bruscă a vehiculului, mersul înapoi la intimidare, sunt încadrate tot la comportament agresiv.

Amenzi drastice

În proiect, sunt înăsprite drastic sancţiunile aplicate şoferilor certaţi cu legea. De exemplu, poate fi suspendat permisul pentru 90 de zile şi se poate aplica de la nouă la 20 de puncte-amendă pentru depăşirea cu 51 - 60 km/h a vitezei maxime admise. Aceeaşi sancţiune riscă şi cei care conduc o maşină neînmatriculată, care depăşesc nereguamentar, care conduc vehiculul cu defecţiuni periculoase, care depăşesc o coloană de vehicule oprite la trecerea la nivel cu calea ferată şi care circulă pe autostradă, pe spaţiul interzis care separă sensurile de mers sau pe banda de urgenţă.

De asemenea, s-ar putea suspenda dreptul de a conduce un autovehicul pentru 120 de zile şi aplicarea de la 21 la 100 puncte-amendă pentru conducerea sub influenţa alcoolului.

Proiectul se află în dezbateri la Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor. "Propunerile făcute sunt extrem de multe şi practic, Codul Rutier ar putea fi modificat în întregime.“
PAUL TOMA, comisar -şef la Direcţia Rutieră
Citiţi şi:
 • Cea mai grosolană muÅŸamalizare a unei crime pe ÅŸoselele din România
 • Accidentele produse de nebunii ÅŸoselelor, un mod legal de a omorî oameni
 • Cum să-i frânăm pe ÅŸoferii vitezomani care spulberă vieÅ£i pe ÅŸosele
 • Accidentul care a oripilat o Å£ară întreagă. Ce nu ÅŸtiai: făptaÅŸul este acum liber
 • FăcuÅ£i una cu asfaltul de un ÅŸmecheraÅŸ


Tag-uri: sanctiune, permis de conducere, amenda, permis auto, conducere fara permis, cod rutier


SPUNE-TI PAREREA
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

Realitatea

Ziare.com

B1

Stiri pe surse

Unica

Capital

Doctorul Zilei

SportNews

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.