COMANDANTUL trupelor NATO din Europa l-a vizitat pe ministrul Apărării. Pe Facebook, el a anunţat că a fost şi la BAZA AERIANĂ de la Kogălniceanu

COMANDANTUL trupelor NATO din Europa l-a vizitat pe ministrul Apărării. Pe Facebook, el a anunţat că a fost şi la BAZA AERIANĂ de la Kogălniceanu

Ministerul Apărării Naționale a transmis că ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, l-a primit, ieri,, la sediul M.Ap.N., pe generalul Philip M. Breedlove, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, aflat într-o vizită de două zile în România, la invitaţia şefului Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă. Oficialul american a transmis,însă, pe Facebook, că a vizitat şi Baza Aeriană"Mihail Kogălniceanu", unde sunt dislocaţi militari ai NATO.

Printre problemele abordate de oficialii români și cel american s-au numărat intervențiile din Afganistan și stadiul lucrărilor de la scutul anti-rachetă de la Deveselu, județul Olt. Generalul Breedlove a ţinut să felicite România cu ocazia împlinirii a 10 ani de la accederea în NATO şi să mulţumească pentru susţinerea constantă a operaţiilor NATO în aceşti ani, precum misiunea ISAF din Afganistan, misiunea KFOR din Kosovo, serviciul de Poliţie Aeriană efectuat în Ţările Baltice, operaţia Active Endeavor împotriva terorismului sau operaţia Ocean Shield contra pirateriei maritime.

„Pentru România, 2014 este un an important având în vedere că aniversăm atât zece ani de NATO cât şi 20 de ani de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace” a afirmat ministrul pe timpul discuţiilor cu oficialul american.

Mircea Duşa a transmis, totodată, generalului Breedlove susţinerea României pentru un angajament aliat ferm în Afganistan după anul 2014 şi sprijină intenţia Alianţei în direcţia îmbunătăţirii instruirii şi a exerciţiilor, cu scopul unei mai bune interacţiuni cu partenerii NATO. Pe timpul întrevederii cu generalul-locotenent Ştefan Dănilă au fost abordate teme precum apărarea antirachetă şi sistemul de apărare antiaeriană al NATO cu nevoia de complementaritate a sistemului, stadiul operaţiilor în desfăşurare avute în comun cu Aliaţii şi, în special, evoluţia operaţiilor din Afganistan şi viitoarea misiune Resolute Support.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au fost, de asemenea, analizate activităţile ce se vor derula conform planului de implementare a conceptului NATO - Connected Forces Initiative, transformarea structurilor de comandă NATO şi aplicarea conceptului Regional Focus. Vizită-fulger la Baza Aeriană de la Kogălniceanu Cu o zi înainte de vizita la MApN, generalul generalul Philip M. Breedlove a vizitat Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, acolo unde sunt staționate trupele americane. Oficialul americana apostat pe pagina sa de Facebook că a avut o ședință „cu soldații și aviatori noștri din Brigada de Ingineri 18”. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Control a Alianței din sediul Escadrilei Aeriene 870. Aceasta va deveni bază aeriană de tranzit a militarilor americani care revin de pe frontul din Afganistan. „Am învățat mai multe despre modul în care se face tranziția de trupe și echipamente în și din Afganistan. Sunt foarte impresionat de nivelul de profesionalism de aici”, a transmis comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa. În urma unui acord semnat între SUA și România, armata americană construiesc la Kogălniceanu o bază de tranzit. Până anul acesta, SUA folosea în acest scop baza de la Manas (Kârgâzstan), însă contractul pentru utilizarea acestor instalaţii se încheie în iulie 2014. Drept urmare, în județul Constanța a fost dislocat Brigada de Ingineri 18 care se ocupă de amenajarea centrului de tranzit.