Comisia Europeană a decis: Contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi aşa-zişii „băieţi deştepţi” din energie au fost conforme cu preţurile de pe piaţă

Comisia Europeană a decis: Contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi aşa-zişii „băieţi deştepţi” din energie au fost conforme cu preţurile de pe piaţă

Conform unei ştiri apărute pe mai multe site-uri şi agenţii de presă, Comisia Europeană a decis: Contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi aşa-zişii „băieţi deştepţi” din energie au fost conforme cu preţurile de pe piaţă.

Potrivit hotnews.ro, această concluzie este una „surprinzătoare”. Şi a venit „În urma unei anchete aprofundate: Contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica cu anumiti comercianţi din domeniul energiei şi clienţi din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat. Aceasta în condiţiile în care în 2012, actualul administrator al Hidroelectrica, Remus Borza, a denunţat contractele cu aşa-zişii «băieţi deştepţi» pe motiv că au păgubit producătorul de energie din cauza preţurilor prea mici. În schimb, Comisia Europeană spune că «Hidroelectrica a practicat preţuri care au fost conforme pe deplin cu preţul de referinţă de pe piaţă».

„Este foarte important de văzut câtă influenţă va avea această decizie în procesele deschise de aşa-numiţii «băieti deştepţi» în instanţă împotriva denunţării contractelor. Până în urmă cu câteva zile, procesele au avut loc în primă instanţă la Tribunalul Bucureşti şi au fost pierdute de către «băieti deştepţi» după cum a anunţat în urma cu o zi Hidroelectrica (acum două zile – n.r).Însă, urmează recursurile la Curtea de Apel. Dacă Hidroelectrica va pierde aceste procese la Curtea de Apel, va fi nevoită să reia contractele şi să plătească milioane de euro despăgubiri pentru anii în care contractele nu s-au desfăşurat. Contractele cu traderii erau încheiate pe mai mulţi ani, până în 2018”, mai arată www.hotnews.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Respingerea pe fond a tuturor contestaţiilor formulate de traderii de energie impotriva denunţării contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice validează definitiv măsura administratorului judiciar şi atestă că scopul denunţării, constând în maximizarea averii Hidroelectrica, a fost atins. Disponibilizarea cantităţilor de energie vândute în pierdere în trecut, şi vânzarea acestora în condiţii de piaţă au reprezentat instrumente de redresare economică a Hidroelectrica, iar efectul denunţărilor, împreună cu celelalte măsuri implementate în cei 3 ani de insolvenţă vizând optimizarea costurilor, maximizarea veniturilor, redefinirea fluxurilor şi proceselor de producţie, implementarea unui management profesionist, au creat premizele obţinerii de către Hidroelectrica a unor rezultate financiare de excepţie, materializate într-un profit cumulat pe exerciţiile financiare 2013-2014 de aproximativ 500 milioane euro”, spunea joi Remus Adrian Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Iată un fragment din comunicatul Comisiei europene. „După ce a comparat preţurile înscrise în contractele respective cu preţurile unor contracte cu amănuntul încheiate la nivel bilateral, comparabile pe piaţa energiei electrice nereglementate, Comisia Europeană a constatat că fie au fost încheiate contracte în condiţiile pieţei sau, în cazul în care tarifele au fost sub nivelul pieţei, că statul român nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate. Prin urmare, Comisia a concluzionat că niciunul dintre contractele de vânzare care au făcut obiectul examinării nu a implicat un ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”.