Comisia pentru Afaceri Juridice din PE discută cererea de ridicare a imunităţii lui Dan Nica

Comisia pentru Afaceri Juridice din PE discută cererea de ridicare a imunităţii lui Dan Nica

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European va discuta, mâine, cererea DNA de ridicare a imunităţii europarlamentarului Dan Nica, după care JURI va întocmi un proiect de raport ce va fi trimis plenului PE, unde va fi supusă la vot ridicarea imunităţii fostului ministru.

Potrivit agendei Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European (PE), în şedinţa de joi vor fi discutate mai multe cereri de ridicare a imunităţii unor europarlamentari, printre care şi Dan Nica, informează Mediafax.

În cazul europarlamentarului român, raportor este António Marinho e Pinto (ALDE).

Europarlamentarii vizaţi se pot prezenta, dacă doresc, în faţa membrilor Comisiei pentru Afaceri Juridice pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat în plen, în 24 noiembrie 2014, că a primit de la autorităţile române cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului social-democrat Dan Nica şi că a trimis-o Comisiei pentru Afaceri Juridice.

Potrivit procedurilor, după ce se face un anunţ în plen privind cererea de ridicare a imunităţii pentru un eurodeputat, preşedintele PE trimite documentul la Comisia pentru Afaceri Juridice, care va numi un raportor. Acesta trebuie să fie din alt grup politic şi să aibă o altă naţionalitate decât europarlamentarul pentru care se cere ridicarea imunităţii.

Procedura de ridicare a imunităţii are loc cu uşile închise.

În conformitate cu articolul 9 al Protocolului nr. 7 privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene, dacă presupusele infracţiuni au avut loc pe teritoriul unei ţări din UE se aplică legea acelei ţări.

Acelaşi articol stipulează că, pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiază pe teritoriul naţional de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări, iar pe teritoriul oricărui alt stat membru de exceptare privind orice măsură de detenţie sau urmărire penală.

Totodată, imunitatea este valabilă inclusiv pe perioada deplasării la locul reuniunii Parlamentului European, cât şi la întoarcere. Imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict şi nici nu poate constitui o piedică pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri.

Conform regulilor de procedură, Comisia pentru Afaceri Juridice "nu se va pronunţa, sub nicio circumstanţă, asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei europarlamentarului şi nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia".

După ce proiectul de raport va fi votat în JURI, acesta va ajunge în plen, "unde va fi votat fără a putea fi prezentate amendamente". Spre deosebire de Comisie, aici europarlamentarul vizat nu mai poate lua cuvântul.