Comoara dacică din PET-ul de apă minerală

Comoara dacică din PET-ul de apă minerală

Trei copii dintr-un sat hunedorean au dat, întâmplător, peste 140 de monezi dacice din aur, toate băgate într-o sticlă de plastic ascunsă lângă vizuina unei vulpi. Ei au povestit, pentru EVZ, toată peripeția prin care au trecut.

Duminică seara, Flavius (11 ani), Paul (11 ani) şi Andrei (12 ani) au ieşit să se joace la marginea satului lor, Ocolişu Mic (comuna Orăştioara de Sus). La un moment dat, Flavius şi-a adus aminte că, împreună cu mama lui, văzuse cu câteva zile-n urmă o vulpe care mişuna prin zonă: „Uite vulpea, cred că pe-aici are vizuina”. Cei trei băiețandri și-au pus în cap să izgonească vulpea, astupându-i vizuina. Au găsit-o destul de uşor, mai ales că e la nici 200 de metri de cea mai apropiată gospodărie. „Am vrut să astupăm gaura ca să plece vulpea, să nu mai tot vină la găinile noastre. Am dat să iau un bolovan mai măricel, aşa, dintr-o grămăjoară de lângă un colţ de stâncă. Am luat piatra şi-am găsit o sticlă de plastic mai albăstruie, de apă minerală cred că era, cu mulţi bănuţi vechi în ea. Ne-am dat seama din prima că-s de aur”, povesteşte Flavius Cimporescu.

Împărțeală pe fugă

Era deja aproape opt seara când au găsit sticla. Băieţii povestesc că i-au desfăcut cu greu dopul. Câteva monede au ieşit prin gura sticlei. Ca să le scoată pe celelalte, au spart sticla cu un bolovan. Au împărţit comoara pe din trei, însă n-au stat să numere exact. „Întâi neam bucurat mult că am găsit aşa ceva. Apoi s-a făcut seară. Am împărțit la repezeală și-am luat-o la fugă în jos, pe coasta dealului, spre casă”, completează povestea Andrei Vitan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părinții s-au speriat, dar au procedat legal

Când a ajuns acasă, Andrei i-a arătat tatălui său mai întâi o monedă, apoi pe toate cele 43 pe care le avea. Ime diat au intrat pe Internet şi şi-au dat seama că găsiseră kosoni dacici din aur.

În aceeaşi seară, la poarta familiei Vitan a ajuns şi Maria Cimporescu, mama lui Flavius: „Am fost tare speriată. Şi acum sunt încordată. I-am spus vecinului că dacă nu-i ia el să-i ducă la poliţie ori primărie, eu îi arunc, eu nu ţin aşa ceva în casă. Au fost 52 de monede de la Flavius, că n-au apucat să-i mai numere şi să-i împartă exact la trei”. A doua zi, Liviu Vitan, tatăl lui Andrei, s-a prezentat cu 95 de monede la primărie. Tot luni au fost recuperaţi de la familia lui Paul, cel de-al treilea băiat, restul kosonilor. Părinţii acestuia nu apucaseră să meargă la poliţie pentru că lucrau în schimbul de dimineaţă.

Vizuina se află în dreapta, iar sticla a fost găsită în baza stâncii din stânga

Valoarea unui koson: 600 de euro

Poliția a făcut deja cercetări la fața locului, iar, după cum spun procurorii, se prea poate ca monedele dacice găsite de cei trei copii să facă obiectul unei anchete privind braconajul arheologic început înaintea momentului descoperirii. Pe piața neagră, un singur koson se vinde cu sume cuprinse între 400 și 600 de euro. În ultimii 10 ani, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba a întocmit nu mai puțin de cinci dosare penale ce au ca punct comun infracțiunile de căutare, găsire și traficare ilegală a unor bunuri de patrimoniu valoroase: brățări dacice, monezi din aur și din argint, scuturi și alte artefacte.