Competiție dură pentru postul de comisar european

Competiție dură pentru postul de comisar european

Președintele Băsescu a anunțat că-l susține pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat de comisar european. În PSD sunt însă mai mulți care vizează acest post

Pe lista PSD pentru poziția de comisar european se află europarlamentarul Corina Crețu, care și-ar dori să aibă un portofoliu care să gestioneze intervențiile în caz de dezastre naturale, ministrul de Externe, Titus Corlățean, precum și fostul șef al diplomației Mircea Geoană. Atât Corlățean, cât și Geoană ar viza postul de

înalt reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene, post ocupat acum de baroneasa Catherine Ashton. Crețu este foarte apropiată de soția premierului Ponta, Daciana Sârbu, ceea ce îi poate asigura susținere politică. Cu șanse mai mici, pe aceeași listă a PSD se află actualul ministru delegat al Energiei, Răzvan Nicolescu.

El a avut deja o experință bună la Bruxelles, din 2010 până în 2014, ca președinte al Consiliului de Administrație la Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie. Totuși, portofoliul de comisar european pentru Energie este considerat a fi prea ambițios pentru o țară ca România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Băsescu face lobby pentru Cioloș

Președintele Traian Băsescu și-a anunțat, ieri, sus­ținerea publică pentru actualul comisar, Dacian Cioloș. „Eu cred că ar fi o mare greșeală ca România să nu-și mențină propunerea pentru Cioloș (...) Este comisarul care poate face bine foarte multor ţări prin modul cum redistribuie resursele financiare, pentru subvenţii, plăţi directe, pentru diverse programe prioritare”, a declarat șeful statului. El a amintit că Agricultura este comisariatul care gestionează cel mai mare buget.

Potrivit unor surse din PSD, Cioloș a încercat în ultima perioadă o apropiere de partidul de guvernământ, cu scopul de a obține sprijinul premierului Ponta. Șeful său de cabinet, Sorin Moisă, candidează la Parlamentul European pe listele PSD-UNPR-PC, pe poziția a 10-a. În plus, Cioloș, i-a făcut o discretă campanie ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pe care l-a însoțit la diverse manifestări la care se discută despre politicile europene pentru agricultură.

Surse politice arată că România poate păstra portofoliul pentru Agricultură doar dacă îl propune din nou pe Cioloș. Discuțiile serioase privind componența viitoarei Comisii Europene vor începe însă abia după ce se vor ști rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European.

În funcție de aceste rezultate, viitorul președinte al Comisiei Europene ar putea fi luxemburghezul Jean-Claude Juncker, susținut de PPE sau socialistul german Martin Schulz. Conform pocedurii, în România, Guvernul face nominalizarea pentru funcția de comisar european.