100 de ani de la apariția comunismului! Cum a luat ființă poliția terorii

100 de ani de la apariția comunismului! Cum a luat ființă poliția terorii

Au trecut 100 de ani de când a apărut pentru prima dată, în Rusia, regimul comunist. regimul a fost favorizat de abdicarea țarului, în martie 1917 și izbucnirea revoluției.

Comuniștii a putut ajunge la putere, după puciul bolșevic din octombrie, în frunte cu Vladimir Ilici Lenin, cel care ulterior avea să devină o personalitate marcantă a istoriei.

Între 1918 şi 1921, în Rusia avea loc un război civil care a produs 13 milioane de victime și în urma căruia s-a făcut trecerea violentă de la un tip de totalitarism la altul, de la imperialism la comunism. 

Imperiul ţarist nu lăsase prea mult loc de dezvoltare societăţii civile şi scenei politice. Poate de aceea, rezistenţa în faţa regimului bolşevic a fost, de foarte multe ori, individuală. Ruşii nu au ştiut cum să se apere de abuzurile şi minciunile prin care comuniştii şi-au înlăturat, pe rând, adversarii, scrie Digi24.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

La întrebarea cum au reușit bolșevicii, un partid care obținuse doar un sfert din voturi să domine o societate cu 150 de milioane de oameni, experții încă nu au un răsuns clar. unii spun că prrin teroare.

Alegerile din 1917 au avut ca rezultate: socialist-revoluţionari - 40,4% din voturi, 24% - bolşevici şi o mulţime de mici partide cu procente mărunte. Acest scor obținut de bolșevici a zdruncinat din temelii partidele care își doreau un regim constituţional. 

Cu voturile obținute, partidul bolșevic avea control absolut asupra guvernului, permițând convocarea Adunării Constituante. A început apoi un proces de denigrare a Adunării Constiuante care era denumită "sluga bancherilor, a capitaliştilor şi a marilor proprietari", iar câştigătorii alegerilor, socialist-revoluţionarii erau numiţi "duşmani ai poporului care vor puterea numai pentru ei şi stăpânii lor".

Represaliile politice au fost conduse de un organism care îşi va câştiga de îndată o reputaţie groaznică - CEKA. Înfiinţată în decembrie 1917, această "Comisie Extraordinară de Luptă împotriva Contrarevoluţiei şi a Sabotajelor" era poliţia politică.

Şeful CEKA executa cu precizie ordinele lui Lenin de generalizare a "terorii revoluţionare". Când cineva a protestat într-o şedinţă a guvernului faţă de decretul execuţiilor sumare, decret numit "Patria socialistă în pericol", Lenin a răspuns că nu există victorie fără "teroare dintre cele mai necruţătoare". În august 1918, atentatul eşuat a lui Fanny Kaplan asupra lui Lenin duce la Sankt Petersburg la executarea a sute de deţinuţi politici. În 1919, o foaie de propagandă destinată Armatei Roşii spunea: "Fără milă, fără cruţare, ne vom ucide duşmanii cu sutele, cu miile". Oamenii obişnuiţi erau terifiaţi, mai scrie Digi24.ro.