CONCEDII CU GRAD MARE DE RISC Vremea pe Litoral, un fel de loz în plic pentru turiști

CONCEDII CU GRAD MARE DE RISC Vremea pe Litoral, un fel de loz în plic pentru turiști

Turiștii care au ales să-și petreacă vacanța pe Litoralul nostru trebuie să știe că, în următoarele două luni, vor avea parte atât de zile splendide de vară, cât și de ploi abundente, specifice anotimpului cald

În weekend-ul ce tocmai s-a încheiat, peste o sută de mii de turiști români și străini s-au cazat în hotelurile și pensiunile de pe litoralul românesc. Elena Mateescu, directoarea executivă a Administrației Naționale de Meteorologie, afirmă că ultima jumătate a verii și prima jumătate a lunii septembrie vor fi cam la fel cu prima parte a verii. Interesant este că prognoza oferită de domnia sa, pentru „Evenimentul zilei”, este una bazată pe comparații cu datele din perioada 1961-1990, care, începând de pe 1 august, se va schimba în toată Europa. În speță, începând din august, această perioadă de referință va avea la dispoziție date centralizate din perioada 1981-2010.

Directoarea executivă a ANM merge la mare după 15 august

În următoarele zece zile, spune Elena Mateescu, vremea din partea de sud-est a României, mai precis litoralul, va fi în general mai caldă, cu temperaturi maxime ale aerului ce pot oscila de la 26 până la 30-31 grade Celsius. Marea va fi și ea foarte caldă, pe undeva la 25-26 grade Celsius. „Luni, 21 iulie, și marți, pe 22, chiar va fi frumos! Dar nu vor lipsi în cursul după amiezilor și ploi repezi, de vară!

Ne puteți urmări și pe Google News

Luna august, conform datelor de la Centrul European de Prognoză a Vremii pe Termen Mediu, va fi, pe litoralul nostru, mai caldă decât în mod obișnuit, cu scurte perioade în care vor alterna zilele foarte calde, urmate de unele cu precipitații abundente. „Temperaturile posibile sunt peste mediile climatologice, luând în considerație perioada climatică de referință dintre 1961-1980. Eu, personal, mi-am planificat concediul la sfârșitul lunii august. Dacă voi fi norocoasă, voi vedea”, râde meteorologul.

Doamna Mateescu nu-i descurajează nici pe cei ce au ales să-și facă vacanța în septembrie: „În prima jumătate a lunii se estimează o vreme mai caldă. Climatologic vorbind, în primele două decade din septembrie se pot înregistra zile în care temperaturile maxime din aer se apropie de pragul unei zile de vară!”. Specialista spune că, în umătoarele două luni, vremea se va caracteriza printr- o alternanță de perioade mai calde, urmate de episoade ploioase cu temperaturi sub mediile specifice: „Finalul verii va fi ca începutul său, caracterizat printr-o vreme extrem de capricioasă”.

„Din august se schimbă metodologia de predicție a vremii”

Un aspect foarte important de precizat, spune specialista Elena Mateescu, este că metodologia de estimare a vremii în baza căreia ne-a furnizat această prognoză este pe cale să se schimbe. „Astfel, metodologia din prezent se bazează pe evaluarea abaterilor termice și pluviometrice dintre 1961 și 1990, iar noua perioadă de referință va fi 1981-2010, deoarece acest interval surprinde, evident, tendința schimbărilor climatice globale! Adică creșterea temperaturii aerului și intensitatea fenomenelor extreme!”. Cu alte cuvinte, spune meteorologul, ceea ce azi considerăm fenomen meteorologic extrem, în viitor poate deveni banal!

Costinești, cea mai aglomerată stațiune în weekend

În vâf de sezon estival, litoralul a adunat în weekend aproximativ 102.000 de turişti, cu 30.000 mai puțini decât în aceeași perioadă a anului trecut.

● Deşi Mamaia îşi face reclamă agresivă cu Carnavalul din fiecare weekend, cea mai aglomerată staţiune a fost, ca de obicei, Costineşti, cu 29.000 de turişti înregistraţi oficial.

● Stațiunea Mamaia a fost preferată de 24.000 de turiști, urmată de salba de staţiuni din sudul litoralului, de la Olimp la Saturn, cu 20.000 de vilegiaturişti.

● Crește stațiunea Năvodari, care în acest weekend a atras aproape 12.000 de turiști.

● La Vama Veche, în afară de vamaioţii care se cazează în cortul clasic de pe plajă, au venit în jur de 5.000 de turişti. La Eforie s-au adunat puţin peste 4.500.

● Dacă în 2013, în aceeaşi perioadă, erau înregistraţi 130.000 de turişti, în 2012 au fost 170.000 de turişti. „Oamenii sunt din ce în ce mai săraci, încasările sunt mai mici, noroc cu turismul ăsta de weekend”, se plâng agenţii economici de pe litoral.

Vrei patru șezlonguri, primești unul gratis!

● Staţiunea Mamaia a devenit capitala distracţiilor estivale datorită Carnavalului şi a cluburilor din nord, care sunt deschise până la ivirea zorilor. Turiştii cu dare de mână dau mii de lei pe şampanie, fructe proaspete cu brânză scumpă şi băuturi fine.

● Un baldachin costă şi peste 200 de lei.

● Cazarea în hotelurile de cinci stele ajunge și la 2.000 de lei. Dar sunt şi hoteluri de 2-3 stele, unde cazarea pe o noapte costă 200-300 de lei .

● În sudul staţiunii, șezlon gurile sunt goale, deşi pe un carton sunt prezentate ofertele de relaxare: şezlong + duş cu apă caldă + toaletă + wifi= 15 lei.

● Cea mai aglomerată plajă este la „Cleopatra”, unde operatorul îți oferă un șezlong gratis dacă iei patru, și o pizza gratis - dacă iei tot patru.

● O bere la halbă, servită direct pe plajă, costă 4 lei. Un meniu complet, cu ciorbă, grătar din porc sau pui, garnitură din cartofi şi salată, la terasa de pe plajă, costă 14 de lei.

Miss Litoral 2014

Mii de turişti au urmărit, sâmbătă seara, o nouă paradă a carelor alegorice. Destinaţia petrecerii, după defilarea pe faleză, a fost scena Fashion Summer Festival din piaţeta Cazino, unde dansatorii au prezentat showurile din cluburile de noapte. Weekend-ul viitor, Carnavalul este dedicat modei româneşti, dar şi concursului Miss Litoral 2014. Pe 2 august, primarul Radu Mazăre îl va întruchipa pe Ştefan cel Mare în lupta de la Podul Înalt. După refuzul Maiei Morgenstern, mama lui Ștefan cel Mare va fi Irina Loghin, iar Maria Cârneci va avea rolul Vrâncioaiei, pentru că Sofia Vicoveanca, invitată iniţial, a refuzat şi ea.