Concluziile Raportului Senatului SUA: CIA a DEZINFORMAT publicul cu privire la practicile de TORTURĂ

Concluziile Raportului Senatului SUA: CIA a DEZINFORMAT publicul cu privire la practicile de TORTURĂ

Metodele de interogare dure ale CIA contra suspecților de terorism în timpul mandatului lui George W. Bush au fost ineficiente și mai dure decât recunoscuse inițial agenția americană de informații, se arată într-un raport cu privire la metodele de tortură folosite de CIA, dat publicității marți de Senatul SUA.

Raportul elaborat de Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american reprezintă o condamnare a tehnicilor — calificate de critici drept tortură — desfășurate de administrația George W. Bush în perioada de după atentatele de la 11 septembrie 2001. Aceste metode, potrivit raportului, erau "profund defectuoase'' și deseori ele au avut ca rezultat furnizarea de informații "inventate".

De cealaltă parte, CIA a reacționat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost ''eficient'' și a contribuit la înțelegerea operațiunilor tactice și a obiectivelor strategice ale rețelei teroriste Al-Qaida.

Președintele Barack Obama a afirmat că ''aceste metode dure nu doar că s-au aflat în contradicție cu valorile noastre ca națiune, însă nici nu au servit eforturilor noastre de combatere a terorismului sau intereselor noastre de securitate națională'.

Ne puteți urmări și pe Google News

Privarea de somn și simularea înecului, printre metodele de tortură folosite de CIA

O sinteză a raportului arată că, în comparație cu ce a recunoscut CIA inițial, condițiile deținuților în închisorile secrete au fost mult mai dure. Deținuții cei mai importanți au fost supuși unor metode precum simularea înecului sau privarea de somn ''într-o manieră aproape continuă timp de zile sau chiar săptămâni''. ''În multe cazuri, au fost folosite cele mai agresive tehnici imediat, în combinație și non-stop'', se arată în raport. "Privarea de somn a presupus stare de veghe de până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziții dureroase, uneori având mâinile legate deasupra capului''.

Într-una dintre închisori, un deținut ar fi murit din cauza hipotermiei după ce a fost ținut ''parțial gol'' și legat cu lanțuri de o podea de ciment, în timp ce, cu alte ocazii, unor prizonieri dezbrăcați le-a fost pus un sac pe cap după care au fost plimbați pe coridoare timp în care erau pălmuiți și loviți cu pumnii. Mulți deținuți CIA supuși acestor tehnici au suferit halucinații, paranoia și insomnii sau au încercat să se automutileze, mai arată raportul Senatului american.

Într-un caz, suspectul Abu Zubaydah (din cadrul conducerii Al-Qaida) nu a mai reacționat deloc după o perioadă în care i s-a aplicat intensiv tehnica simulării înecului (waterboarding). În același timp, cel care s-a autointitulat creierul atacurilor de la 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammad, a fost adus în numeroase reprize la limita înecului.

Șeful Pentagonului le-a cerut comandanţilor să fie în stare de alertă avansată înainte de publicarea raportului

Mii de infanteriști marini de la bazele militare și posturile diplomatice americane din întreaga lume sunt în alertă pe fondul temerilor că detaliile conținute în raport ar putea atrage acte de violență.

Șeful în exercițiu al Pentagonului, Chuck Hagel, a declarat într-un interviu pentru CNN că administrația actuală a cooperat strâns cu armata pentru a fi pregătiți înaintea publicării raportului. "Vrem să fim pregătiți și suntem'', a spus Hagel.

Documentul prezentat marți de Senat este o versiune prescurtată, de 480 de pagini, a unui raport care cuprinde peste 6.000 de pagini ce documentează programul de detenție secretă și tratamentele la care au fost supuși circa o sută de indivizi bănuiți că ar fi avut legături cu rețeaua teroristă Al-Qaida.

Membri importanți ai administrației Bush și-au exprimat dezaprobarea față de publicarea raportului și au susținut că au luat deciziile corecte. Fostul vicepreședinte Dick Cheney a explicat, la rândul său, pentru New York Times că programul CIA a fost autorizat, agenția nu a dorit să acționeze fără autorizare, iar programul a fost examinat din punct de vedere juridic de către Ministerul Justiției înainte de a fi pus în aplicare.

Țări care au cooperat cu CIA, găzduind închisori secrete și ajutând la transferarea deținuților, sunt identificate doar în termeni generali și nici într-un caz după nume. Angajații CIA, la care în raport se face referire cu pseudonime, nu sunt identificați. Chiar și așa, CIA a cerut ca pseudonimele să fie revizuite întrucât alte informații conținute în raport ar putea fi folosite pentru a afla cine sunt angajații respectivi, notează Agerpres.