Condamnatul Dragnea se gudură pe lângă americani

Condamnatul Dragnea se gudură pe lângă americani

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a garantat, într-o întrunire de partid, că Washingtonul şi Berlinul nu se opun unei guvernări de stânga. EVZ vă prezintă povestea relației lui Dragnea cu americanii.

După ce PSD a pierdut alegerile prezidențiale în 2014, relația lui Liviu Dragnea cu Statele Unite a debutat cu stângul. Mai întâi, Dragnea a fost nevoit să le explice americanilor că nu i-a acuzat de o conspirație împotriva lui Victor Ponta. În primăvara lui 2016, SUA au criticat o lege împotriva defăimării, proiect elaborat de Liviu Dragnea şi care risca să limiteze libertatea de exprimare. Ambasadorul Hans Klemm l-a dojenit pe Dragnea cu citate din Barack Obama.

„Am început să înțeleg ce gândesc americanii, îi respect foarte mult”, spune Liviu Dragnea

Statele Unite s-au distanțat apoi de liderul PSD, după ce acesta a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. Klemm a cerut PSD-ului să fie „sincer” cu „aplicarea criteriilor de integritate” adoptate de partid. În linie cu mesajul SUA, responsabilul din PSD cu ambasadele, Valeriu Zgonea, a cerut demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului. Zgonea a fost exclus, iar Statele Unite s-au poziționat de partea acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tandrețuri de Ziua SUA

După ce PSD a câştigat alegerile locale, relația lui Dragnea cu americanii s-a transformat, peste noapte. Liderul PSD a fost invitat la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale a Americii (4 iulie). Ambasadorul l-a salutat, zâmbind, pe Liviu Dragnea, iar liderul PSD a avut, după ceremonia oficială, o discuție privată cu Dean Thomson, însărcinatul cu afaceri al americanilor. Dragnea a postat fotografii pe Facebook în care apare în relații calde cu americanii.

Americanii nu au ce reproşa PSD

Liviu Dragnea s-a întâlnit în ultimele luni „de mai multe ori” cu „toți ambasadorii importanți”, printre care ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, şi cel al Germaniei, Werner Hans Lauk. Marile puteri nu au reproşat nimic PSDului, spune el. „Nici n-ar avea de ce”, a declarat Dragnea în 8 iulie. „Au fost discuții, din punctul meu de vedere, foarte bune, foarte constructive”, a adăugat acesta.

Liviu Dragnea şi-a asigurat partidul, într-o largă întrunire, că nu sunt văzuți ca inamici ai americanilor. „Nu există nicăieri, să nu credeți aceste minciuni, că undeva cineva n-ar vrea ca PSD să ajungă la guvernare – sunt minciuni, sunt prostii! Oameni buni, m-am întâlnit cu toți ambasadorii importanți. Nu există așa ceva, ba dimpotrivă: sunt prostii, manipulări”, a declarat Liviu Dragnea, în 25 august, la Constanța, la şcoala de vară a femeilor PSD.

Statele Unite nu pun premierul

Liderul PSD a spus în 28 august că Statele Unite nu ar sprijini un anumit politician să ajungă prim-ministrul României după alegerile din iarnă. „Nu se implică americanii în România, în acest fel. Americanii, ambasada, Departamentul de Stat respectă, ca şi la ei, democrația, votul popular“, a spus Dragnea. „Eu îi respect foarte mult pe americani şi să ştiți că în ultima perioadă, în ultimii doi ani de zile, am început să înțeleg ce gândesc aceşti oameni. Şi, chiar îi respect pentru asta”, a mai spus acesta.

Teoria conspirației

Fostul lider PSD Marian Vanghelie a spus că Dragnea ar fi dat vina pe americani pentru înfrângerea lui Victor Ponta la prezidențiale. „Nimeni n-a vorbit despre implicarea unei alte țări în aceste alegeri. Eu am explicat că Facebook- ul este o rețea de socializare americană, dar pe care au folosit-o românii şi s-au socializat pe Facebook şi s-au hotărât să voteze împotriva noastră, dar au votat românii”, a replicat Dragnea. „Dacă Marian Vanghelie a înțeles că folosind o rețea de socializare de sorginte americană devii american, asta este în mintea lui”, a adăugat acesta.