Conducerea a produs dintr-un condei o pagubă de 44,3 milioane de euro Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii

Conducerea a produs dintr-un condei o pagubă de 44,3 milioane de euro Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii

Raportul Curţii de Conturi din 23 decembrie 2016 recomandă recuperarea prejudiciului de la persoanele responsabile. Specialiştii din domeniu susţin că se ştia de când s-a făcut achiziţia echipamentelor WiMAX că erau depăşite

Curtea de Conturi a efectuat în perioada 6 septembrie-23 decembrie 2016 un control la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA, care în 2015 a înregistrat pierderi de peste 28 de milioane de lei.

Doar decizia cel puţin nefericită a conducerii de a implementa proiectul WiMAX, un sistem de furnizare de internet pe unde radio, a produs societăţii o pierdere de 44,3 milioane de euro. Acest proiect apare prima dată în Strategia de dezvoltare a societăţii din 2008, în care se prevedea un buget de 11,6 milioane de euro pe patru ani. Însă, pe 5 august 2009, SNR a înregistrat pe SEAP un anunţ de intenţie cu următoarele specificaţii „valoare estimată fără TVA: între 35.000.000 şi 40.000.000 euro; echipamente tip WiMax necesare pentru dezvoltarea reţelei naţionale de transport a SNR şi creşterea portofoliului de clienţi”.

O investiţie vitală, făcută după ureche

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul de fezabilitate a fost propus pentru aprobarea Consiliului de Administraţie de către directorul general Gabriel Grecu. Curtea de Conturi a constatat că Studiul de fezabilitate nu a avut la bază un studiu de piaţă, dar a fost adoptat împreună cu demararea procedurilor în vederea realizării şi implementării Proiectului Dezvoltarea Reţea Transport şi Acces la Clienţi de tip WiMAX. În şedinţa CA, din 20 august 2009, directorul executiv pentru strategie şi dezvoltare, Ion Dorobanţu, a afirmat că fără acel proiect SNR dispărea de pe piaţa comunicaţiilor. El a fost susţinut de directorul general Gabriel Grecu.

De la 11,6 la 50 via 33,5 milioane de euro

Interesant este şi faptul că anunţul de pe SEAP a fost pus înainte de aprobarea proiectului în CA, fără ca măcar să treacă prin Consiliul Tehnico- Economic al SNR. Dacă, în Strategia din 2008, valoare proiectului pe patru ani era estimată la 11,6 milioane, prin Studiul din 2009 a fost stabilită la 33,5 milioane de euro, depăşindu-se şi cerinţele impuse de licenţa emisă de ANC. În Nota de fundamentare a achiziţiei din 24 august 2009, costurile urcă la 50 de milioane de euro. Două zile mai târziu, directorul general a aprobat documentaţia de atribuire.

O singură ofertă şi bună

Pe 2 decembrie are loc şedinţa de deschidere, singurul operator economic care a depus o ofertă a fost Omnilogic SRL în asociere cu Frontal Communications SRL cu 39,2 milioane de euro fără TVA. Contractul de furnizare a fost încheiat pe 1 martie 2010. Echipa de control a constatat că SNR nu a dorit achiziţionarea prin divizarea pe loturi a echipamentelor, metodă prin care ar fi cumpărat doar echipamentele necesare pentru instalare în cadrul proiectului WiMAX, evitându-se astfel achiziţii supraevaluate cantitativ. Pe scurt, SNR a achiziţionat echipamente care nu au fost niciodată folosite, cu consecinţa unui prejudiciu la bugetul societăţii estimat la 14,3 milioane de lei.

Să le casăm, a zis Mândrescu!

Aşa că în 22 iunie 2016, directorul tehnic Adrian Mândrescu a propus CA casarea unor echipamente WiMAX existente în magazie. Concluzia Curţii de Conturi: „Urmare a derulării proiectului WiMAX, SNR a înregistrat în perioada 2012-2015 o pierdere de 44.295.210 euro”. Un alt motiv pentru care s-a produs o gaură de asemenea amploare a fost faptul că „oferirea de internet prin soluţii radio a devenit un produs neatractiv, având în vedere că societăţile concurente oferă internet mobil şi fix la viteze de upload şi download mult mai mari”.

Specialiştii consultaţi de Evenimentul zilei au declarat, sub protecţia anonimatului, că în lumea lor era lucru ştiut că echipamentele ce urmau a fi achiziţionate erau depăşite, însă afacerea a fost dirijată politic de unul dintre partidele aflate atunci la guvernare.

Să mai şi râdem cu managerii SNR

● Pentru montarea unui stâlp în Vama Veche, societatea naţională a închiriat spaţiul de la SC La Mariana IMP EXP SRL, care era şi unicul client al serviciilor WiMAX din localitate. A plătit chirie 47.373 lei şi a încasat 1.790 lei. Avantaj La Mariana cu 45.582 lei.

● În 2013, sucursalele au observat că e nevoie de repararea a 35 de echipamente. Normal, au fost trimise la o firmă privată, de unde, la întoarcere, 22 au intrat direct la magazie fără a fi folosite.

„Pierderea în sumă de 44,3 milioane de euro nu poate fi considerată prejudiciu”

În punctul de vedere al conducerii SNR faţă de cele constate de Curtea de Conturi se spune: „Societatea îşi însuseşte devierile de la indicatorii de performanţă generate de proiectul WiMAX, prezentate de echipa de auditori publici externi în actul de control, dar apreciază că pierderea în sumă de 44,3 milioane de euro nu poate fi considerată prejudiciu pentru activitatea SNR, menţionând că nu se datorează în totalitate implementării şi derulării proiectului analizat”.

FOTO: Gabriel Grecu

Recomandarea auditorilor publici externi: „Conducerea SNR va întreprinde măsurile legale pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea acestuia de la persoanele responsabile”. Directori generali ai SNR în anii 2013-2015 au fost Gabriel Grecu (03.07.2012 – 04.03.2015) şi Eugen Brad (05.03.2015 – 18.03.2016)