Consilier local, umilit în scaunul cu rotile

Consilier local, umilit în scaunul cu rotile

Ales pentru al doilea mandat la Primăria Timișoarei, Nicolae Robu nu a reușit nici până acum să facă rampe speciale pentru persoanele cu probleme locomotorii

Primăria Timișoara, prima ședință a Consiliului Local. Ca să poată participa, consiliera Raluca Popescu ( PMP) a fost umilită preț de 20 de minute, timp în care, femeia, imobilizată într-un fotoliu rulant, a căutat o soluție ca să urce cele 100 de trepte până la sala în care se ținea ședința.

Primul consilier în scaun cu rotile din istoria Timișoarei a fost cărat, în cele din urmă, pe brațe, de directorul Direcției de Cultură Timiș și un angajat al primăriei. Liftul destinat accesului persoanelor cu dizabilități era nefuncțional. Edilul reales, Nicolae Robu, a motivat că „ploile au stricat liftul”. Tot pe brațe, instalată în scaunul cu rotile, femeia a trebuit scoasă din instituție, la finalul ședinței, pentru că, de ani buni, liftul nu funcționează.

„Primarii nu reacționează fără amendă”

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, Robu și alți primari din 33 de mari orașe au fost amendați de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că nu au respectat drepturile persoanelor cu handicap, care nu pot urca în mijloace de transport în comun și au acces cu greu în instituții. Haller Istvan, membru în consiliul director al CNCD, spune că amenzile vin în extremis. „De 10 ani există Legea 448 / 2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilități care face primarii direct răspunzători de accesibilizarea mijloacelor de transport în comun. Amenzile aplicate anul acesta sunt o a treia încercare de a face ordine în acest domeniu, după ce am trimis somații și amenzi mai mici. Se pare că primarii nu reacționează fără amendă”, ne-a declarat Heller.

Robu nu a contestat încă amenda. Dar spune că „este un abuz”, mai ales că orașul deține cele două tramvaie Armonia, dotate cu rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Orașul de pe Bega are 85 de autobuze, 50 de troleibuze și 60 de tramvaie.

Pe lista rușinii

Prin hotărârea CNDC, pe 24 mai, au fost amendați cu câte 10.000 de lei, primarii localităților din marile orașe: București, Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Buzău, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj Napoca, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Satu Mare, Slatina, Suceava, Timișoara, Tîrgu Jiu, Târgu Mureș, Tulcea, Vaslui. Cu câte 30.000 de lei au fost sancționate Ministerul Muncii, respectiv Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, instituții abilitate cu control în acest domeniu.