Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezoluţia care aprobă Acordul de la Minsk. În UCRAINA separatiștii BOMBARDEAZĂ Debalţeve, iar Putin se declară "mai degrabă OPTIMIS decât pesimist"

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezoluţia care aprobă Acordul de la Minsk. În UCRAINA separatiștii BOMBARDEAZĂ Debalţeve, iar Putin se declară "mai degrabă OPTIMIS decât pesimist"

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, marţi, rezoluţia care aprobă Acordul de la Minsk, semnat la 12 februarie de Grupul de contact privind criza din Ucraina sub medierea lui Fancois Hollande, Vladimir Putin, Petro Poroşenko şi Angela Merkel. În acest timp, rebelii proruşi au continuat bombardamentele în estul Ucrainei, la Debalţeve, iar Putin a cerut Kievului să nu îi impiedice pe soldații ucraineni să depună armele.

"În ceea ce priveşte luptele (din estul Ucrainei), observăm, per ansamblu, o importantă, şi vreau să subliniez acest lucru, scădere a activităţii militare", a declarat Vladimir Putin după întrevederea cu premierul ungar Viktor Orban, transmite Mediafax.

Preşedintele rus consideră că Acordurile de la Minsk pot deveni un instrument juridic internaţional în urma adoptării unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU: "Eu cred că un compromis există şi poate fi consacrat printr-o rezoluţie a Consiliului de securitate al ONU. Federaţia Rusă a venit cu această iniţiativă. Dacă acest lucru se va întâmpla, documentul de la Minsk va deveni un instrument juridic internaţional. Dacă nu, oricum este un instrument bun pentru a fi pus în aplicare".

"Sper că acordurile încheiate recent în Minsk vor fi respectate de ambele părţi", a continuat Putin, declarându-se "mai degrabă optimist decât pesimist" în privinţa respectării şi implementării lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Reuters, rebelii au continuat bombardamentele în zona localităţii Debalţeve. De altfel, separatiştii proruşi au confirmat că au ocupat zone ale oraşului Debalţeve, precizând că unii militari ucraineni s-au predat, iar un purtător de cuvânt militar ucrainean a precizat că soldații brigăzii 101 au fost luați prizonieri luni, dar că nu dispune de informații despre militarii din regimentul 8.

Mai mult, Kievul a subliniat că nu va retrage armamentul greu dacă armistiţiul nu va fi respectat de către insurgenţii proruşi. Citeste mai multe aici

"Situaţia din estul Ucrainei poate fi soluţionată doar pe cale paşnică", se arată în rezoluţia, depusă la Consiliu de către Rusia, , relatează agenţia rusă Tass, citată de Mediafax.

Consiliul de Securitate îndeamnă "toate părţile (implicate în criza ucraineană) să asigure punerea în aplicare în întregime a pachetului de măsuri" semnat la Minsk de către membrii Grupului de contact.

Totodată, rezoluţia sprijină "respectarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei".

Grupul de contact, din care fac reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat joi o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel, după aproximativ 16 ore de negocieri în capitala belarusă.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul a intrat în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică (0.00, ora Ucrainei şi României).