Consultantii lui Tariceanu si Nastase, uniti intr-un off-shore

Consultantii lui Tariceanu si Nastase, uniti intr-un off-shore

Consultantii premierului sunt asociati in afaceri cu fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase, Remus Truica.

Legatura invizibila trece printr-o companie off-shore, inregistrata in Insulele Virgine Britanice. Acest parteneriat a avut drept scop o afacere cu medicamente si a fost initiata in mandatul PSD.

Recent, EVZ a aratat conexiunile fine dintre consultantii premierului Calin Popescu-Tariceanu si personaje din conducerea unor companii israeliene beneficiare de contracte publice in Romania. Guvernul si Dan Andronic au spus ca nu exista nicio legatura intre activitatile firmei de consultanta si cele ale grupului contractor al statului roman.

Secretul din Tortola

Ne puteți urmări și pe Google News

Insulele Virgine Britanice. Road Town. Toropita de bataia soarelui caraibian, Tortola, cea mai mare insula a coloniei britanice, este un traditional centru off-shore. In timp ce turismul de lux conserva plajele exotice, in capitala Road Town sunt pazite mari secrete ale afacerilor mondiale. Cele mai multe „trustee” care administreaza firmele anonime functioneaza in centrul oraselului.

Aici, in districtul Wickams Cay, pe strada Waterfront Drive (nr. 333) a fost inmatriculata compania off-shore STG Ventures Ltd. Proprietarii acesteia sunt Shimon Sheves, Tal Silberstein si Gil Birger. Registrul cu datele contabile se afla in custodia administratorului Abacus Trust Company Limited - un „trustee” cu sediul in cladirea numita „Geneva Place”. „Off-shore-ul este al lui Shimon, Tal si Gil. Ei sunt obligati conform legilor din Israel sa declare Fiscului ce societati detin”, ne-a confirmat Dan Andronic, strategul premierului Tariceanu.

Asociatii lui Andronic

Bucuresti. Romania. Andronic e asociat direct cu off-shore-ul israelienilor in firma First One Communication (FOC) aparuta in 2006. Parteneri la fondarea FOC au fost One Communication (Dan Andronic), RSLB (gen. Amnon LIpkin-Shahak, Shimon Sheves, Gil Birger, Yuval Rabin) si GCS Issue Management (Tal Silberstein).

Off-shore-ul detine 30% din FOC, firma care a preluat portofoliul de clienti al lui Andronic, printre care si institutii de stat. Conducerea FOC este formata din Andronic (presedinte), Silberstein, Sheves si Birger. In 2004, cei patru i-au consiliat electoral pe Adrian Nastase si PSD. In prezent, Andronic, Silberstein si partenerul lor, Arthur Finkelstein, fac acelasi lucru pentru PNL si Tariceanu. Andronic a recunoscut asocierea cu STG Ventures Ltd.

„RSLB este o companie de lobby din Statele Unite cu care First One Communication are un parteneriat de colaborare pe proiecte vizand spatiul american. RSLB nu este actionar in First One Communication. Din informatiile pe care le am, RSLB nu a avut nicio activitate comerciala in acest an”. Intr-un mesaj electronic trimis ieri catre EVZ, Andronic a adaugat: „RSLB nici macar nu poate fi calificata ca o „companie fondatoare”, intrucat nu exista nicio relatie juridica intre cele doua companii, ci doar un parteneriat”.

... in afaceri cu Remus Truica

STG Ventures, off-shore-ul din Tortola al celor trei lobby-isti israelieni, mai este actionar si intr-o alta firma romaneasca, Generic Pharma - infiintata in septembrie 2004. Prin „casuta lor postala”, Silberstein Sheves si Birger detin 66,6% din societate, iar restul participatiilor ii revin lui Remus Truica, fostul sef de cabinet al ex-premierului Adrian Nastase.

Truica a declarat pentru EVZ: „Da, ne-am asociat in aceasta societate care trebuia sa fie o interfata pentru distributia produselor farmaceutice generice. Adica, medicamente generice. Firma insa nu are si nici n-a avut activitate pentru ca, in fine, n-am avut timp sa ne ocupam prea mult de ea. Ii cunosc foarte bine pe Silberstein, Sheves si Birger si, fiind prieteni, ne-am asociat. I-am cunoscut in perioada in care acestia au lucrat pentru Nastase si PSD”.

Medicamentele generice se fac dupa reteta produselor originale. Personaj controversat, Remus Truica, seful de cabinet al lui Adrian Nastase in 2002-2004, a facut afaceri scandaloase cu statul, fiind un apropiat al gruparii Bittner-Petrache-”Mafia de Baneasa”.

FIRMA CU EPOLETI

Inca un general cu interese pe Dambovita

RSLB il are ca „asociat de afaceri” pe generalul israelian in rezerva Zeev Livne, potrivit paginii de web a firmei. Zeev Livne a fost consilier al premierului israelian si atasat militar in SUA si Canada. La pensie, a devenit consultant „strategic”.

Intre altele, Livne ocupa, din anul 2004, functia de director in cadrul firmei Magal Security Systems (specializata in sisteme de securitate). Aceasta companie a castigat, in mandatul Nastase, un contract de stat  pentru instalarea unui sistem securizat la Aeroportul Otopeni. Are o filiala in Romania, Magal Security Sisteme SRL, specializata in activitati de investigatie si protectie.

EXTRA-POLITICA

Asigurari si antitero Consultantii au fost intotdeauna preocupati sa faca bani in Romania si altfel decat din contractele cu politicieni. La inceputul lui 2006, Tal Zilberstein si Shimon Sheves erau prezentati drept parteneri ai unei mari firme de asigurari din Israel care voia sa faca afaceri in tara noastra. Cei doi, impreuna cu un afacerist nenominalizat din Romania, erau asociati intr-o companie numita TRS.

La randul ei, aceasta se asociase cu CLAL Insurance, o companie mare din Israel, care urma sa detina doua treimi din societate. Acum, firma israeliana e pe piata cu numele Clal Romania Asigurari-Reasigurari SA, dar fara Zilberstein si Sheves printre asociati.

Mai mult, aceleasi personajele asociate in RSLB, generalul (r) Amnon Lipkin Shahak, Shimon Sheves, Gil Birger si Yuval Rabin, se regasesc si in stafful firmei amerioane Alliance Security Products, Inc. Aceasta este specializata in comercializarea pe teritoriul SUA a echipamentelor antitero si de securitate produse in Israel. Presedintele Alliance Security este Steven Baker, un fost ofiter de informatii al armatei israeliene.