Consumatorii CASNICI pot cumpăra ENERGIE direct de la PRODUCĂTOR. Ce ECONOMII promite în facturi

Consumatorii CASNICI pot cumpăra ENERGIE direct de la PRODUCĂTOR. Ce ECONOMII promite în facturi

Consumatorii casnici au posibilitatea de a-şi schimba furnizorul de energie, chiar dacă asta înseamnă să renunţe la tarifele reglementate, impuse de autorităţi şi să suporte riscuri mai mari legate de volatilitatea preţurilor. Deocamdată nu sunt mulţi români care au îndrăznit să facă acest pas şi nici furnizorii nu se înghesuie să vină cu oferte pe acest segment de piaţă. Cea mai cunoscută companie care a îndrăznit să spargă „monopolul” marilor companii din domeniu, E.ON, CEZ, Enel sau Electrica, este RCS-RDS, care vine cu oferte de furnizare a energiei pentru casnici prin pachetul Digi Energy.

Totuşi, puţini români ştiu că au posibilitatea să cumpere electricitate direct de la producător. Deocamdată, un singur producător a venit cu oferte de acest tip, adresate micilor consumatori non-casnici, dar şi clienţilor casnici. 

Este vorba despre Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), companie care poate asigura 30% din producţia de energie a ţării şi care produce peste 95% din lignitul României. Producătorul face concurenţă directă cehilor de la CEZ, care au licenţă de distribuţie şi furnizare reglementată în zonă, dar vrea să vândă clienţilor casnici din toată ţara, indiferent de regiune. 

Compania promite tarife mai mici faţă de cele ale marilor furnizori tradiţionali, iar pentru cei peste 15.000 de angajaţi proprii are oferte speciale. Pentru aceştia, facturile vor fi livrate la locul de muncă, se arată în contractul standard de furnizare. Contravaloarea facturilor se va reţine din salariu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ofertei postate de pe site-ul companiei, valabile până la finele anului, producătorul vinde energia cu 170 lei/MWh, fără TVA, indiferent de zona de distribuţie. Adăugând toate tarifele de transport, distribuţie, de servicii de sistem etc., reglementate de autorităţi, preţurile pe zone, sunt următoarele, fără TVA:

-    Enel Muntenia – 365,18 lei/MWh -    FDEE Muntenia Nord – 382,80 lei/MWh -    Enel Dobrogea – 392,97 lei/MWh -    CEZ Distribuţie –  391,73 lei/MWh -    E.ON – 399,98 lei/MWh -    Enel Banat – 381,49 lei/MWh -    FDEE Transilvania Nord – 379,54 lei/MWh -    FDEE Transilvania Sud – 383,62 lei/MWh

Taxele încarcă foarte mult facturile

 

La aceste preţuri, se adaugă contravaloarea certificatelor verzi, estimată între 38 şi 44 lei/MWh, contravaloarea taxei de cogenerare de 15,82 lei/MWh, contravaloarea accizelor 4,74 lei/MWh şi contravaloarea energiei reactive, confom reglementărilor ANRE. Vezi oferta integrală aici

Facturarea consumului estimat se va face lunar, cu regularizare la 3 luni sau 6 luni. 

CE Oltenia a fost înfiinţată în mai 2012, în urma deciziei Guvernului de reorganizare a sectorului energetic, prin fuziunea Societăţii  Naţionale a Lignitului Oltenia şi a celor trei companii producătoare de energie (Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Complexul Energetic Craiova).

Potrivit datelor firmei, doar 0,17% din energia vândută a fost livrată pe piaţa cu amănuntul, dar CE Oltenia vrea să îşi majoreze această cotă.