Contribuția „Evenimentului zilei” la Istoria României postdecembriste | 24 de ani de EVZ

Contribuția „Evenimentului zilei” la Istoria României postdecembriste | 24 de ani de EVZ

Pe 22 iunie 1992, apărea la București primul număr al unui ziar care va rămîne în memoria presei românești prin mai multe note de unicitate:

 1) A fost ziarul al cărui tiraj (700.000) n-a mai fost atins, în anii postdecembriști, de nici o altă publicație.

2) A fost ziarul care a trăit, cel puțin din 1992 pînă în 1996, exclusiv din banii dobîndiți din vînzare. Cei care au lucrat cu mine își amintesc, poate, antipatia mea față de sacrificarea și a unui centimetru din producția gazetărească în favoarea publicității.

3) A fost ziarul anchetat penal pentru atentat la siguranța națională și interzis la Cotroceni, sediul președinției lui Ion Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

4) A fost ziarul care i-a îmbogățit și pe cei din administrația Trustului, deoarece au avut de unde fura pe rupte.

5) A fost ziarul ale cărui concursuri pentru posturile de redactori deveniseră spectacolul cozilor uriașe de solicitanți.

6) A fost ziarul care a făcut din cititori una dintre sursele de informații prin înființarea unui serviciu non-stop de telefoane redacționale.

7) A fost ziarul a cărui redacție s-a constituit într-o veritabilă Școală de presă.

8) A fost ziarul a cărui fascinație ulterioară a pus în mișcare, cu scopul dat de a fi stîrpită, mașinăria Polițiilor Politice prezidențiale dintr-o presă tot mai dependentă de pușculițele Serviciilor.

9) A fost ziarul care n-a avut un singur mogul, așa cum s-a întîmplat cu publicațiile ulterioare, ci 700.000 de moguli, cîți erau cititorii.

10) A fost ziarul în a cărui redacție era o bucurie să lucrezi, deoarece îți dădea sentimentul că ești cel mai important om din lume.

Ar fi acestea cîteva din notele prin care „Evenimentul zilei” și-a ocupat un loc marcant în Istoria presei din România, nu numai postdecembristă.

Ca gazetar interesat de Istorie sînt convins că „Evenimentul zilei” ocupă un loc important și în Istoria postdecembristă. Prin mai multe note:

1) A fost primul ziar privat, produs exclusiv al economiei de piață, care s-a bucurat de un uriaș succes în condițiile unei piețe dominate de fostele ziare de stat: „Adevărul”, „România liberă” – care moșteniseră temeliile materiale din anii comunismului.

Spre deosebire de concurentele sale privatizate mai mult sau mai puțin suspect, gazeta „Evenimentul zilei” a fost o afacere strict particulară, produs al unei inițiative particulare.

De aceea, din start, „Evenimentul zilei” a avut a se confrunta cu dificultăți – sediu, bani de investit, redactori, infrastructuri – cu care „Adevărul” și „România liberă” nu s-au confruntat. Succesul comercial al „Evenimentului zilei” a fost una dintre puținele dovezi postdecembriste că și în România se putea face capitalism.

2) A fost publicația care, prin critica Regimului Iliescu într-o presă înclinată spre compromisuri, a dovedit că și-n România exista o presa liberă și independentă.

3) A fost publicația care a contribuit, prin sprijinirea Opoziției, la Schimbarea din 1996, Schimbare care a fost benefică pentru România arătînd lumii că și la noi funcționează mecanismele democratice.

4) Prin documentele publicate la vremea respectivă, „Evenimentul zilei” reprezintă o veritabilă arhivă pentru istorici.

Sunt cîteva dintre argumentele tezei că o Istorie a primilor ani postdecembriști nu poate ocoli momentul 22 iunie 1992, cel în care a apărut „Evenimentul zilei”.