Controversele din biografia lui Tudorel Toader, vehiculat ministru al Justiţiei

Controversele din biografia lui Tudorel Toader, vehiculat ministru al Justiţiei

Ascensiunea profesională a lui Tudorel Toader, vehiculat ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, coincide cu creşterea influenţei în PNL a grupării penale de la Iaşi formată din Relu Fenechiu - Tudor Chiuariu.

Născut în comuna vrânceană Vulturu, Tudorel Toader (56 de ani) a absolvit liceul de matematică-fizică “Unirea” din Focşani, după care a plecat la Iaşi, unde a obţinut licenţa în drept la Univ. "Al.I. Cuza". După absolvire devine procuror (1986) la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea. Imediat după Revoluţie, în 1991, Tudorel Toader ajunge avocat, iar din 1993 începe să urce în ierarhia Univ. "Al.I. Cuza" până când ajunge decanul Facultăţii de Drept (2004), directorul şcolii doctorale (2005) şi rectorul universităţii ieşene (2016).

Un punct de cotitură în biografia lui Tudorel Toader îl reprezintă propulsarea lui, de către PNL, ca judecător la Curtea Constituţională în anul 2006. La acea vreme, Toader era avocat şi profesor în Iaşi, iar în PNL-ul condus de Călin Popescu Tăriceanu una dintre grupările care aveau o influenţă majoră era cea a ieşenilor Relu Fenechiu şi Tudor Chiuariu.

De altfel, destinul lui Tudorel Toader s-a intersectat încă din 2003 cu cel al lui Tudor Chiuariu, care s-a înscris la el să-şi susţină doctoratul. Ulterior, Chiuariu a ajuns ministru al Justiţiei şi a fost condamnat definitiv pentru corupţie la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Poşta Română“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiuariu a fost protejatul lui Relu Fenechiu, fostul lider PNL Iaşi, care l-a şi susţinut politic să ajungă ministru. Fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost condamnat şi el definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul".

În 2009, presa îl surprinde pe Tudorel Toader când participă la o petrecere organizată de Relu Fenechiu. Printre invitaţii mai erau Radu Prisecaru, fost prefect de Iaşi pe care Toader l-a apărat în instanţă când DNA l-a cercetat pentru fapte de corupţie.

Tudorel Toader a fost şi conducătorul ştiinţitic al tezei de doctorat a Alinei Gorghiu, "Infracţiuni contra drepturilor electorale” (2002).

Doctoratul lui Kovesi

Un alt aspect de notat din biografia lui Tudorel Toader este faptul că a făcut parte din comisia de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, acuzată de plagiat. Înainte de izbuncirea scandalului privind doctoratul lui Kovesi, reporterii Atac de Iași au dezvăluit că, într-un restaurant din Iași, stăteau, „la un șpriț“, Tudorel Toader și Viorel Pașca, conducătorul de doctorat al șefei DNA. Tudorel Toader este şi membru în C.N.A.T.D.C.U.

Bani pentru soţie?

Jurnaliştii din presa locală au scris că Tudorel Toader i-a abrobat soţiei sale o bursă postdoctorală de 30.000 euro din fonduri europene. Într-unul dintre proiectele derulate de UMF cu finanţare europeană, Tudorel Toader a fost membru al comisiei de experţi care a asigurat implementarea proiectului „Studii post doctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate”, derulat în perioada 1.06.2010 – 31.03.2013. Toader a negat orice implicare în proiect.

Avere frumuşică

În casa soţilor Toader au intrat în 2015 peste 100.000 de euro.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere depusă în 2016, Tudorel Toader avea 7 terenuri în Iaşi şi Vrancea de peste 70.000 de metri pătraţi şi 6 clădiri de peste 500 de metri pătraţi. Încasase 5.000 de euro pentru un autoturism Wolkswagen pe care i l-a vândut lui Victor Prisecaru. Toader avea datorii de 50.000 de lei şi aproape 71.000 de euro.

La capitolul venituri, el a declarat că a încasat salarii în valoare totală de 490.918 lei de la Universitatea Al.I.Cuza din Iaşi, Univ. De Vest din Timişoara, CCR, Univ. Titu Maiorescu din Capitală, CSM, Academia de Poliţie şi Facultatea de Drept din Bucureşti.

Soţia lui a avut şi ea venituri de 48.154 de lei, ca profesor şi medic în Iaşi.

Familia Toader a mai încasat 15.301 lei prin cedarea unor bunuri.

Alte repere din biografia lui Tudorel Toader:

  • Membru al Comisiei de la Veneţia
  • Membru în colegiul de redacţie al Journal Of Eastern European Criminal Law
  • Membru în A.I.D.P. - Asociaţia Internaţională de Drept Penal
  • Curs postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare (2004)
  • Membru în Societatea Română de Bioetică;
  • Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de „Cavaler” (2012)
  • Dr.h.c. - Universitatea „ Bogdan Petriceicu Haşdeu ”, Cahul, Republica Moldova