Copiii scoși din mizerie de oameni cu suflet

Copiii scoși din mizerie de oameni cu suflet

Comunitățile sărace nu sunt puține în România, de aceea World Vision România, o organizație creștină, le oferă sprijin micuţilor și îi ajută să depășească faza critică în care se află. Reporterii EVZ au fost invitați în trei comune din județul Vâlcea, Stoilești, Scundu și Frâncești, pentru a descoperi prin ce transformări au trecut acestea de-a lungul timpului.

În orice județ unde se descoperă probleme ale nivelului de trai scăzut sau un număr foarte mare de copii cun un porcent mare de abandon şcolar,  organizația implementează diferite proiecte de dezvotare comunitară. Astfel, în județul Vâlcea au fost identificate probleme pe sectoarele de sănătate, economie, educație și societate civică. „Ne ocupăm de toate probleme din comunitate – probleme legate de educație, de sănătate, de economie, de dezvoltare spirituală. Noi suntem prezenți într-o comunitate pe termen lung (10-15 ani) , în funcție de ceea ce decoperim că avem de făcut acolo. În mod obișnuit, World Vision-ul din toată lumea merge în zonele cele mai sărace și în primul rând acolo unde sunt mulți copii, într-o stare cât mai critică” a declarant Oana Șerban, manager comunicare World Vision.

Vâlcea, Vaslui, Ialomița, Dolj, Cluj sunt câteva județe în care au fost implementate astfel de proiecte. În județul Vâlcea, reporterii EVZ au vizitat comunele Stoilești, Scundu și Frâncești pentru a descoperi prin ce transformări au trecut.

Concret, în județul Vâlcea, organizația a oferit școlilor resurse educaționale, a asigurat transportul copiilor până la școală, a ajutat la desfășurarea unor activități extracuriculare în parteneriat cu instituțiile locale: cluburile copiilor, excursii, tabere, activități recreative menite să aducă un plus de distracție copiilor adunați pe ulițe sau care muncesc pe câmp, burse pentru 350 de elevi, consiliere psihologică și socială, campanii de informare și sensibilizare a comunității pentru stigmatizarea persoanelor cu HIV, a persoanelor cu dizabilități și a discriminării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Copii care și-au dorit să intre pe Internet

La școala gimnazială „Urși” din comuna Stoilești, directoarea ne întâmpină și ne povestește cum cei 10 elevi din Consiliul Elevilor au cerut să li se aducă calculatoare pentru a putea intra pe Internet și pentru a se ajuta de resursele lui la teme și la diverse ore. „Nu a fost ușor, am început cu mobilierul, am luat 8 birouri cu 8 scaune și am reparat din bugetul școlii noastre câteva calculatoare, însă nu am realizat mare lucru.”, spune  Ioana Niță, directoarea Școlii Gimnaziale „Urși”. Împreună cu profesoara Ionescu Violeta, sprijinită de organizație, Primăria Stoilești și Consiliul Reprezentativ al Părinților au reușit să inaugureze în luna decembrie un laborator de informatică dotat cu 10 calculatoare: „Elevii noștri sunt plini de inițiativă, entuziaști și deschiși oricăror activități care vin în completarea activităților școlare. Astfel, am reușit să realizăm un cabinet de informatică unde copiii participă și își desfășoară activitatea la diverse ore, deoarece nu avem oră de informatică, nici măcar ca opțional, însă colegii din colectivul didactic, fiind majoritatea tineri, vor să le arate elevilor și să îi inițieze în activități desfășurate pe calculator. Astfel, fiecare dascăl al școlii noastre aduce elevii în diverse ore în acest cabinet. Copiii se bucură de acest laborator, și l-au dorit de foarte mult timp.” , completează directoarea.

„Power point este un program cu ajutorul căruia vom prezenta activități pe care le facem noi”, spune Diana, elevă în clasa a VII-a, care a enumerat activitățile extracurriculare desfășurate în anul școlar 2014-2015. Plini de inițiativă, elevii organizează întâlniri cu membrii din alte consilii ale școlilor din comuna Stoilești. Aceștia continuă cu serbări tematice, spectacole și concursuri de creație pe care le organizează de la vârste fragede. „Organizarea unui astfel de spectacol nu a fost deloc ușoară, implicând timp, seriozitate, efort comun, repetiții, dăruire din partea tuturor celor care au fost pe scenă”, adaugă Ioana. În plus, aceștia au desfășurat și un concurs de talente, „Elevii au talent”, inspirat din celebra emisiune şi a fost bazat pe necesitatea dezvoltării creației, a imaginației și a dezvoltării unor talente descoperite ale elevilor. Directoarea susține că elevii sunt activi la sport și că le place să facă mișcare, de aceea, s-au orgaizat concursuri județene de bedmington: „Nu există pauză în care elevii să nu se îngrămădească în sala de sport, să prindă o rachetă ca să lovească de câteva ori în fluture”

De la doi stupi a ajuns să fie președintele „Asociației Apicultorilor Vâlcea”

Comuna Scundu numără 1.861 de suflete, însă sătenii spun că au mai mulţi stupi decât locuitori, numărul acestora ajungând în 2014 să depăşească lejer 2.000. Iniţiativa şi dorinţa de muncă a vâlcenilor a făcut ca apicultura la nivelul comunei să se dezvolte într-un ritm alert. Reporterii Evz au stat de vorbă cu preotul a cărui pasiune pentru albine și pentru mierea lor l-a făcut ca în 8 ani să își vadă visul împlinit.

Mihai Sorin, preot în comuna Scundu, povestește că la început i s-au alăturat 10 apicultori și au format o asociație. Din 2007, de când sunt înfințați, au ajuns la un număr de 150 de membrii, iar în 2008 când au înfințat o cooperativă agricolă au ajuns la 147 de membrii. Mierea de salcâm, pe lângă proprietățile sale benefice este și o ocupație a famililor din comuna Scundu. O familie se poate susține financiar prin vânzarea de miere, dar sunt necesare peste 100 de familii de albine.

 „Este o pasiune pe care am descoperit-o acum 14 ani de zile, din dragoste pentru ceea ce fac albinele am reușit să achiziționez doi stupi și ușor, ușor, am văzut că poate fi și o idee de afacere, de dezvoltare mai ales în lumea rurală. Aveam doi stupi pe care îi verificam mereu. Cred că albinele erau stresate de asta nu produceau miere, dar am reușit să îi înmulțesc, să mai cumpăr și am ajuns la 120 de familii identificate și înregistrate.Apoi, am fost vreo 10 apicultori care voiam să înființăm Asociația Apicolă Scundu, iar aceștia m-au delegat președinte. Din 2007 de când am reușit să o înfințăm am ajuns la un număr de 150 de membrii. Ulterior în 2008 am înfințat și o cooperativă agricolă și acolo avem un membru de 147 de membrii  ”, spune preotul.