Copilul alege momentul când să-i vorbești despre sex

Copilul alege momentul când să-i vorbești despre sex

Mulți dintre specialiști sunt de părere că educația sexuală a copilului ar trebui să înceapă la 8 ani. Psihologul Keren Rosner afirmă că răspunsurile la acest subiect trebuie să urmeze întrebărilor pe care piciul le pune atunci când simte el că are nevoie de astfel de informații.

În urmă cu câțiva ani, un site britanic a efectuat un sondaj de opinie în rândul părinților referitor la vârsta la care ar trebui să i se ofere celui mic informații legate de educația sexuală. Mare parte din răspunsuri au indicat vârsta de 8 ani, însă au fost și părinți conservatori care au considerat că discuțiile pe acest subiect ar trebui amânate până când copiii devin adulți și sunt activi sexual.

Educația sexuală începe cu biologia și sănătatea

Educația sexuală timpurie este la fel de importantă ca învățarea lecțiilor de bază în viață și începe cu biologia și sănătatea, atrag atenția medicii și psihologii. Dacă nu le dăm aceste informații din timp, cei mici ajung să se confrunte cu probleme care țin de pubertate fără a ști ce li se întâmplă, cum ar fi apariția ciclului menstrual la fete sau asumarea unei orientări sexuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Începi să-i vorbești celui mic despre sex atunci când el te întreabă despre acest lucru”, este de părere psihologul Keren Rosner. „Aceste întrebări pot veni la 8 ani sau mai devreme, nu are importanță, depinde de precocitatea copilului. Important este ca răspunsul oferit să fie pe măsura puterii de înțelegere a copilului”, mai spune specialistul.

Necazul este că părinții nu știu să-și aleagă cuvintele, nu știu să povestească în așa fel încât copilul să înțeleagă corect. „Informațiile nu trebuie livrate direct și abrupt pentru că impactul lor emoțional este mare. Indicat ar fi ca mama să-i vorbească fetei, iar tatăl băiatului, dar nu e obligatoriu. În lipsa tatălui, copilul poate vorbi cu un unchi, sau un prieten de familie apropiat în care cel mic are înceredere și pe care îl respectă. Sigur că nu-i dai copilului detalii despre viața intimă. Îi spui o poveste despre iubirea și înțelegerea dintre un bărbat și o femeie și dorința lor de a avea un copil. Cei mici adoră să fie ei subiectul principal al poveștii”, explică Keren Rosner.

În niciun caz să nu le spunem copiilor că sunt aduși de barză, de îngeraș sau alte bazaconii.

Detaliile complexe, la adolescență

Faza a doua a educației sexuale are loc la prea do lescență, adică la 12, 13, 14 ani, în momentul pubertății, și cu detalii despre viața intimă și ce implică ea.

„Atunci există și posibilitatea de înțelegere și riscul ca adolescenții să fie implicați într-o relație”, explică Keren Rosner. Plus că la această vârstă copiii cam știu despre ce e vorba. „Chiar și în această fază, părintele trebuie să pună accentul pe latura emoțională, pe importanța relației și nu pe actul sexual propriu-zis”, punctează Keren Rosner.