CORESPONDENȚĂ DIN LONDRA. Marea Britanie ne vrea plecați. „Nu sunt pentru noi reformele astea! Sa stea cuminti romanii”, spun conaționalii din Regatul Unit

CORESPONDENȚĂ DIN LONDRA. Marea Britanie ne vrea plecați. „Nu sunt pentru noi reformele astea! Sa stea cuminti romanii”, spun conaționalii din Regatul Unit

Vestea că Guvernul britanic a respins un al doilea referendum privind aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană a căzut ca un fulger. Semnatarii petiției, mai mult de 4,1 milioane de persoane, au primit comunicatul pe email.

Vestea că Guvernul a respins un al doilea referendum privind aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană în petiția cea mai semnată din Regatul Unit - mai mult de 4,1 milioane de persoane – a fost primită aseară pe email de către toți semnatarii petiției. În răspunsul oficial, Guvernul Marii Britanii susține că 33 de milioane de oameni au avut un cuvânt de spus și „decizia trebuie să fie respectată”. "Trebuie să ne pregătim acum pentru procesul de a ieși din UE", se mai arată în comunicat.

Oficialii nu par să fi fost impresionați nici de protestele care s-au tinut lanț de mai mult de o saptamana in centrul Capitalei britanice, iar petitia ce trebuia sa atingă cel puțin 100.000 de semnaturi pentru a ajunge pe masa parlamentarilor a primit raspuns negativ, chiar dacă a fost sustinuta chiar de către membrii ai Parlamentului. În concluzie, Marea Britanie își continuă procesul de ieșire din Uniunea Europeana.

Tensiuni în suburbii: acte de violență împotriva est-europenilor și musulmanilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, atmosfera din Londra devine tensionată. Mai multi angajatori britanici au început să-și schimbe atitudinea, iar europenenii nu mai par la fel de bine vazuti la birou. Pentru europeni au scăzut și șansele de angajare, lucru care se vede încă de la primul telefon pe care îl dai pentru a-ți programa un interviu. Dacă până acum nu părea nimeni interesat de țara de origine, acum ești intrebat dacă ești cetățean britanic, povestesc românii stabiliți în Marea Britanie. Și conflictele din locurile publice, sau transportul în comun s-au înmulțit. In mai multe suburbii ale Londrei au fost semnalate acte violente de rasism, atat contra est-europenilor, dar si impotriva musulmanilor. Romanii însă nu par să se grabeasca sa impacheteze. „Nu sunt pentru noi refermele aste. Sa stea cuminti romanii, cei care sunt angajati legal nu pot fi trimisi acasa pe nepusa masa”, spune Cristi. Tânărul de 30 de ani și-a adus nevasta si cei doi copii cu el la Londra, și și-a făcut aici o mica intreprindere care se ocupa cu confectionare de mobilier.

Patru din 10 oameni vor al doilea referendum

Petiția, care a fost înființată de către un suporter Brexit înainte de referendum, solicita Guvernului să anuleze rezultatele referendumului și să se organizeze o a doua consultare națională. Conform legislației, petițiile guvernamentale care ajung la peste 100.000 de semnături trebuie să fie luate în considerare pentru dezbatere în Parlament.

"Legea referendumului UE a primit în decembrie 2015 aprobarea regală. Legea a fost analizată și dezbătută în Parlament și aprobată atât în Camera Comunelor, cât și în Camera Lorzilor. Legea a stabilit condițiile în care referendumul va avea loc, inclusiv dispoziții pentru stabilirea datei, dreptul de vot și întrebarea care va apărea pe buletinul de vot. Legea nu a stabilit un prag pentru rezultatul sau rata de participare minimă. Așa cum sublinia primul-ministru în declarația sa din Camera Comunelor, de la 27 iunie, referendumul a fost unul dintre cele mai mari exerciții democratice din istoria Marii Britanii, cu peste 33 de milioane de oameni care și-au spus cuvântul. A fost un vot o dată într-o generație, iar decizia trebuie să fie respectată. Trebuie să ne pregătim acum pentru procesul ieșirii din UE, iar Guvernul se angajează să asigure cel mai bun rezultat posibil pentru poporul britanic în negocieri”, se spune în comunicatul primit pe email.

Decizia Guvernului a venit ca o lovitură pentru cei care sperau să găsească o cale parlamentară de oprire a retragerii Marii Britanii din UE. Cu toate acestea, numărul celor care solicită un al doilea referendum cu privire la termenii plecării Marii Britanii din UE continuă să crească. Patru din 10 cetățeni britanici ar fi dori să vadă rezultatele unei a doua consultări înainte să părăsească Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj de opinie pentru The Independent.