Corupția poate fi reclamată la telefon și pe internet

Corupția poate fi reclamată la telefon și pe internet

Transparency International România a lansat campania de mobilizare civică “Implică-te! Raportează corupția!”, prin care cetățenii sunt încurajați să sesizeze faptele de corupție întâlnite în administrația publică, dar și la nivelul companiilor.

Depunerea unor astfel de sesizări este de acum mai simplu de realizat, prin completarea formularului on-line disponibil la adresa: https://www.alacromania.ro/raporteaza-coruptia, sau prin apelarea liniei telefonice dedicate: 031 66 06 007.

TI-România pune la dispoziție persoanelor interesate expertiza Centrului de Asistență Legală Anti-Corupție (ALAC). Centrul acordă gratuit consiliere tuturor cetățenilor care sunt martori sau victime ale unor fapte de corupție, cu privire la drepturile pe care le au, cum și unde pot depune o sesizare. Cetățenii sunt astfel nu doar încurajați, sunt și sprijiniți să sesizeze cazurile de corupție.

Procesul natural

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor Alistar, Director Executiv Transparency International România (TI-România), a explicat în cadrul conferinței de lansare a campaniei de mobilizare civică principiul pe baza căruia acționează ALAC: “Nu comentăm cazuri și nu facem presiuni publice. Nu dorim doar rezolvarea punctuală a cazurilor, ca un avocat. Pe noi ne interesează să sprijinim un proces natural între cetățean și stat”. „ALAC este un program global. Vine atât în sprijinul cetățenilor cât și în sprijinul mediului de afaceri. Va fi o platformă și pentru tot ce înseamnă corupția mare, transfrontalieră”, a adăugat Directorul Executiv al TI-România.

Raportor TI pe justiție

În același context, Victor Alistar a dezvăluit că TI-România a preluat coordonarea acțiunilor Mișcării Transparency International dedicate Justiției, ceea ce este un beneficiu pentru autoritățile naționale, o posibilitate de a folosi această platformă pentru a multiplica pe de o parte experiența națională, pe de altă parte de a nu fi doar în poziția de stat transpunător de standarde internaționale, ci și de stat inițiator de astfel de standarde.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai unor importante instituții care sprijină demersul TI-România: procurorul Gheorghe Muscalu, membru CSM; Radu Genu, Director General Adjunct DGA; Eugen Dinu, reprezentant din partea instituției Avocatul Poporului; judecătorul Liliana Ciupercă, membru în Consiliul Director al Asociației Magistraților din România.