Costumul popular basarabean, poveştile şi dorurile românilor

Costumul popular basarabean, poveştile şi dorurile românilor

Conferință, expoziție, meșteri populari și Ansamblul „Dor Basarabean“, din Ucraina, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“.

În preajma sărbătorii de Rusalii, vineri, 29, și sâmbătă, 30 mai 2015, Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti“, din București, găzduiește o serie de evenimente sub genericul „Costumul Popular Basarabean“. Proiectul este derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu muzeul.

În programul primei zile este o conferinţă în cadrul căreia se vor susţine prelegeri despre costumul popular din Republica Moldova. Vor fi proiectate imagini din istoria costumului popular din regiune. În aceeași zi, la ora 12.00,  va fi vernisată o expoziție de costume populare vechi basarabene, din colecția muzeului și o expoziție de fotografii pe aceeași temă. Expozițiile vor fi prezentate de conf. univ. dr. Paulina Popoiu, directorul Muzeului Satului ,,Dimitrie Gusti“.

Sâmbătă, 30 mai, de la ora 10.00, șapte meșteri populari vor face demonstrații de artă populară, înfățișând etapele producerii costumului popular: țesutul pânzei, fota, croitul, cusături pe ie,  precum și pictarea icoanelor pe sticlă, încondeiatul ouălor. La sfârșitul demonstrațiilor, meșterii vor dona câteva costume populare Ansamblului ,,Dor Basarabean“, din Ucraina, care are nevoie de ele pentru a putea duce mai departe tradiţiile românilor din acea zonă. De la ora 13.00, ansamblul ,,Dor Basarabean“  va susține un spectacol de muzică și dansuri populare românești.  Originar din localitatea Erdec Burnu (Utkonskovka), din regiunea Odesa, Ucraina, ansamblul a fost înfiinţat în anul 1994 şi este coordonat de Viorel Popescu, profesor de muzică la şcoala din localitate și maestru al acordeonului. Coregraful ansamblului, care numără aproape 40 de membri, este Sergiu Andrieş.

Ne puteți urmări și pe Google News