Cota unică dispare în 2018: PSD pregăteşte supraimpozitarea marilor salarii

Cota unică dispare în 2018: PSD pregăteşte supraimpozitarea marilor salarii

Guvernul Sorin Grindeanu va elimina de la 1 ianuarie 2018 impozitul unic de 16%, pe care îl plătesc în prezent toţi angajaţii români, indiferent de salariul pe care îl câştigă. În coaliţia de guvernare se ia în calcul supraimpozitarea salariilor mari

Coaliţia PSD-ALDE şi-a asumat în programul de guvernare votat în Parlament că va elimina impozitul de 16% aplicat salariaţilor care câştigă mai puţin de 2.000 de lei pe lună, în timp ce angajaţii cu salarii mai mari decât această sumă vor plăti un impozit de 10%, doar pentru suma care depăşeşte 2.000 de lei. Măsurile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, prin modificarea Codului Fiscal.

„Amendă” pentru bogați

Mai departe, subiectul a provocat tensiuni în coaliţia de guvernare pentru că ALDE a dezvăluit, prin vicepremierul Daniel Constantin, că se discută în Palatul Victoria impunerea unei cote progresive de impozitare a salariilor, din 2018. Vicepreşedintele partidului, Varujan Vosganian, a explicat că ALDE este „oricând de acord” să discute cu PSD despre introducerea unui impozit în trepte, de 8%, 12% şi 16%, în funcţie de salariu. Potrivit acestui sistem, cu cât ai un salariu mai mare, cu atât plăteşti un impozit mai mare. Impozitarea progresivă „amendează”, astfel, bogăţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dragnea fierbe

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că declaraţiile ALDE despre impozitarea progresivă a salariilor l-au „supărat foarte tare”. „Nu se discută aceste lucruri în public”, a zis el, vizibil iritat. Întrebat dacă salariile foarte mari vor fi supraimpozitate, Dragnea a evitat răspunsul. El nu a vrut să garanteze nici faptul că Guvernul nu va mări impozitul pe venit peste 16%.

Cota unică de impozitare a fost introdusă în anul 2005 de Alianţa D.A. (PNL-PDL) pentru relansarea companiilor, apariţia de noi locuri de muncă şi, în final, creşterea economiei.

Mix fiscal

Guvernul Grindeanu şi-a mai asumat o serie de modificări ale impozitării veniturilor pentru diferite categorii de cetăţeni. Printre ele, eliminarea impozitului pe venit pentru IT-iştii cu studii medii şi superioare, dar și pentru medici și toți cei care lucrează în cercetare.

Cei cu activități independente, atât PFA cât și alte tipuri de persoane juridice, vor datora impozit pe venit 10%, față de 16% în prezent. De asemenea, eliminarea impozitului pe venit datorat de persoanele fizice care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier.

PNL vede evaziune fiscală

Economist de profesie, senatorul PNL Florin Cîţu a declarat, ieri, pentru EVZ, că renunţarea la cota unică de impozitare şi trecerea la un impozit progresiv va mări evaziunea fiscală şi va încuraja munca „la negru”. „Dacă nu colectezi impozite pentru cei cu salariu sub 2.000 de lei, nimeni nu o să mai vrea să îi mai crească salariul, ca să nu mai plătească impozite şi astfel ar putea accepta să primească «la negru» restul salariului. Îi penalizezi pe cei care vor să aibă mai mulţi bani”, a spus Cîţu. Fost bancher, liberalul a explicat că în ţările în curs de dezvoltare, precum România, a funcţionat mai bine sistemul simplu de impozitare, precum actuala cotă unică de 16%.