Din ţară

Craciun moldovenesc

Autor: | vineri, 22 decembrie 2006 | 0 Comentarii | 0 Vizualizari
De sarbatori, cei mai multi ieseni nu se dezmint, punand pe masa bucate traditionale.

Craciunul nu este pentru moldoveni o sarbatoare adevarata daca de pe masa lipsesc bucatele traditionale: "pomana porcului", adica tochitura, asa cum este ea cunoscuta de toata lumea, sarmalutele cu costita, caltabos, carnaciori, o friptura pastrata cateva zile in bait.


La care se adauga, fireste, un pahar de vin, si nu unul oarecare. Caci oamenii nascuti si crescuti in patria vinurilor sunt printre cei mai pretentiosi la acest capitol.

"Podgoriile Cotnari, Bucium, dar si cele din zona Vrancea satisfac toate gusturile. Poate si din acest motiv moldovenii au ramas la varianta vinurilor autohtone. Nu suntem fitosi sa cautam in magazine vinuri frantuzesti", sustine Mihai Popescu, reprezentantul Statiunii de Cercetare Viticola din Iasi.

Sarmale, muraturi si mamaliga

Conform specialistilor in arta culinara, masa de Craciun a moldovenilor are cate putin din fiecare. Carnea de porc, animal sacrificat cu cateva zile inainte, se afla la baza tuturor bucatelor.

"Pastrand traditia, facem toba, leibar, piftie de porc, caltabos si friptura. Cei care vor musai o ciorba, pot face bors cu carne de porc", exemplifica Mihai Valeriu, seful restaurantului Bolta Rece.

Daca preparatele din carne sunt baza, garnitura cea mai populara consta in cartofi taranesti, adica fierti si caliti cu usturoi si putin ulei. Nelipsite sunt si muraturile, ca pepenii taiati felii si asortati cu gogonelele.

Mandria gospodinelor moldovence ramane insa gatitul sarmautelor, facute nu mai mari de un deget si inghesuite la fiert in oale de lut. Ele sunt servite cu costita si acoperite cu smantana.

Un alt obicei al locului este ca, in loc de paine, la masa, sa se manance mamaliguta fierbinte. Si la capitolul mirodenii, bucatarii moldoveni respecta traditiile, recomandand doar clasicele verdeturi, cimbru si busuioc.

Este recomandat vinul alb sec

Desertul nu trebuie sa lipseasca de pe o masa indestulata ca aceea de Craciun. "Dulciurile mai fine sunt pentru seara de Revelion. De Craciun ne caracterizeaza cozonacul cu multa nuca si cacao. Se mai servesc si papanasi cu branza de vaca si renumitii coltunasi", explica bucatarul Mariana Vasilica.

Daca la capitolul mancare, moldovenii sunt greu de intrecut, nici la partea de bautura nu stau rau. In zona exista numeroase soiuri de vin bun, din cele mai renumite podgorii. Specialistii sustin ca moldovenii care vor sa pastreze traditia, incep prin a bea un paharel de tuica fiarta.

"Fiind o masa grea, recomandam vinul alb sec de Craciun. Cei care vor neaparat vin rosu trebuie sa aleaga unul dulce. O Feteasca regala sau una alba, ori un Aligote sunt de neinlocuit de pe masa de Craciun", spune Gabriel Popescu.

Sfatul medicilor de Craciun

Desi este greu sa ne inchipuim Craciunul fara tochitura, caltabos sau sarmalute, medicii ne indeamna la moderatie.

"Toate aceste bucate, bazate in marea lor parte pe carne de porc, prajeli de tot soiul, grasimi si chiar neinlocuitul soric sunt de fapt adevarate bombe culinare pentru organismul nostru. Nici macar borsul nu putem spune ca este recomandat, zeama in care fierbe carnea de porc sau gaina fiind, de fapt, foarte toxica”, sustine prof. dr. Carol Stanciu, fondatorul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi.

Conform specialistilor in nutritie, un meniu zilnic suficient pentru o persoana trebuie sa fie foarte bine proportionat: 55 la suta glucide, 15 la suta proteine si 30 la suta lipide. "Asa cum stim, masa de Craciun nu respecta nici pe departe aceste standarde. Daca ne inchipuim ca dregem totul cu un pahar de vin sau ceai, si aici ne inselam. Sunt simple povesti", adauga medicul iesean.

Cerere mare la catering

Pentru cei mai grabiti dintre noi, care nu au timp sau chef sa gateasca de sarbatori, firmele de catering ofera o alternativa. Reprezentantii societatilor de profil din Iasi sustin ca, in preajma acestui Craciun, tot mai multi ieseni au apelat la serviciile lor. Un meniu cu toate bunatatile, calculat pentru o familie de patru persoane si care sa ajunga pentru doua zile, nu depaseste 2,5 milioane de lei vechi.

"Avem comenzi mai mult decat duble fata de restul anului. Sunt oameni care pur si simplu nu mai au timp sa stea in bucatarie si prefera ca macar de Craciun sa stea cu familia", sustine Cristina Mantale, reprezentanta firmei Lee’s Catering. Ea adauga ca toti clientii au comandat doar bucate traditionale.

RETETE

Doua preparate tipic moldovenesti

Tochitura moldoveneasca

Ingredientele pentru o portie de tochitura moldoveneasca sunt 300 de grame de carne de porc cu putina grasime, doua cepe, un ou, 100 de grame de malai si un cub de telemea sau branza de oaie.

Ceapa se taie si se pune la calit, dupa care se adauga carnea de porc taiata cubulete. Se amesteca usor pana ce carnea se rumeneste bine. Apoi se toarna doua, trei linguri de bulion subtiat cu o lingura de apa. Intre timp se pregateste mamaliguta si se prajesc oua ochiuri.

Sarmalute moldovenesti

Jumatate de carne de porc, 1/4 kilograme de carne de vita, aceeasi cantitate de carne de oaie sau ceafa de porc afumata, orez, ceapa, piper, suc de rosii, cimbru, marar si trei verze cu frunze subtiri.

De toate acestea aveti nevoie pentru a gati sarmalute moldovenesti. Se toaca bine carnea, oprind cateva felioare din ceafa afumata. Se fierbe orezul pe jumatate, se toaca ceapa si se caleste separat.

Se pune totul intr-un vas mare, se adauga, dupa gust, condimentele si se fac sarmale mici. Se aseaza varza tocata, apoi, ordonat, in randuri suprapuse, sarmalele. Se stropesc cu suc de rosii, se acopera cu varza tocata si se dau la cuptor.

Tag-uri:


SPUNE-TI PAREREA

Libertatea

RTV

Realitatea

B1

Stiri pe surse

Unica

Ziare.com

Capital

Doctorul Zilei

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.