Crescătorii de oi fac profit de pe urma exportului în țările arabe

Crescătorii de oi fac profit de pe urma exportului în țările arabe

România este unul dintre principalii cinci exportatori de oi și capre din Europa, datorită succesului înregistrat de berbecuții din stânele noastre pe piețele arabe

Autoritățile de la București încearcă de mult timp să convingă Beijingul și Ankara să dea frâu liber importurilor de oi și capre din România. Dacă, în ceea ce privește China, importurile sunt condiționate de parcurgerea unor proceduri birocratice extrem de stufoase, fermierii români spun că partea turcă pur și simplu nu vrea marfa lor. Acest refuz este și o piedică în ceea ce privește exporturile către țări arabe, în condițiile în care animalele nu pot tranzita Turcia.

„Regele ciobanilor”

Cu toate acestea, crescătorii au găsit clienți fideli în alte state. Spre exemplu, Dumitru Andreșoi, supranumit „regele ciobanilor” pentru cele 25.000 de ovine pe care le deține, livrează către țările arabe câte 14-15.000 de capete anual, în special în Siria, Iordania și Libia. „Nu avem noi atâtea oi câte vor ei”, spune fermierul hunedorean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anual, România exportă ovine și carne de oaie în valoare de circa 150 de milioane de euro, fapt care ne-a poziționat pe locul al patrulea al marilor exportatori la nivel comunitar. Pentru că exporturile merg bine, iar brânza se vinde ieftin, Dumitru Andreșoi nici nu mai mulge oile, ci lasă laptele pentru îngrășarea mieilor. În țările arabe se consumă foarte multă carne de oaie. Totodată, la evenimente importante, cum este nașterea unui băiat, se sacrifică berbecuți.

Invitații refuzate

În anul 2002, serviciile veterinare din Turcia au interzis importul de ovine şi produse de la acestea din România, după apariția unor focare de scrapie, o boală letală pentru oi și capre. Reluarea livrărilor a fost condiționată de o confirmare oficială din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor ( O I E ) privind absenţa scrapiei în anumite judeţe ale României. Confirmarea a venit în luna octombrie a anului trecut, însă, deși au fost invitați în repetate rânduri să inspecteze fermele de carantină din România, unde sunt ținute mioarele înainte de export, turcii s-au lăsat așteptați.

Prețul corect

Totodată, chinezii și-au manifestat interesul să importe oi din România, dar crescătorii noștri nu cred în vorbe. „Am mai avut experiențe cu chinezii, când au zis ca vor lână, dar nu s-a concretizat nimic. Nu cred că se va concretiza un export de oi acum”, explică președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine Romovis, Nicolae Cioroianu.

Dincolo de birocrație, prețul oferit de chinezi este o piedică în calea exporturilor. „Chinezii nu vor plăti niciodată prețul pe care îl dau arabii, care sapă puțin în grădină și culeg petrol. Chinezii vor doar marfă ieftină”, spune Dumitru Andreșoi, care este și președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Dacia”.