Crimeea Ucrainei trăiește în umbra Rusiei : 5 lucruri bine de ştiut

Crimeea Ucrainei trăiește în umbra Rusiei : 5 lucruri bine de ştiut

Când părea că în Ucraina apele se limpezesc după ce președintele pro-rus Viktor Ianukovici a fugit, conflictul s-a inflamat în Crimeea, regiune cu populaţie majoritar rusofonă. Persoane înarmate au confiscat clădirile guvernamentale regionale în Crimeea și au arborat steagul rusesc.

CNN face o trecere în revistă cu principalele motive pentru care Crimeea trăieşte în umbra Rusiei şi oferă cinci lucruri ce trebuie ştiute despre Crimeea pentru a înţelege de ce această regiune e ca un butoi cu pulbere.

1 . Crimeea nu este, din punct de vedere teritorial, parte din Rusia acum dar a fost în trecut.

Moscova a avut un interese în Crimeea de sute de ani, nu numai resursele agricole i-a interest pe ruşi, dar şi accesul la Marea Neagră. Rusia a renunţat, într-un fel la Crimeea în favoarea Ucrainei în 1954, dar atunci atât Rusia, cât și Ucraina erau parte din Uniunea Sovietică.

Ne puteți urmări și pe Google News

După prăbușirea URSS, în 1991, a existat dorinţa rusofonilor din Crimeea să părăsească Ucraina și să se alipească Rusiei din nou, dar parlamentarii din Ucraina și Crimeea au votat pentru ea să rămână ca parte din Ucraina .

2 . O mulțime de ruși trăiesc încă în Crimeea.

În Crimeea trăiesc: etnicii ucraineni din nord, rușii în sud și tătarii, un al treilea grup etnic majoritar, în zona de mijloc. Tătarii reprezintă 15 până la 20 % din populație și au avut multe de suferit grav sub Stalin. Ei sunt împotriva anexarii Crimeei de către Rusia.

3 . Marina rusă se bazează pe Crimeea .

Orice discuție despre importanța Crimeei pentru Rusia se transformă rapid la una legată de Flota Mării Negre. De  230 ani, marina rusă a avut o bază în orașul Sevastopol din Crimeea, de la Marea Neagră. Prin navele şi submarinele de la Sevastopol, Rusia poate ajunge în Marea Mediterană, având influență în Orientul Mijlociu și în Balcani.

Un expert de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice susţine că importanța Flota Mării Negre este supraevaluată. Flota din Crimeea este cea mai mică din cele patru, Rusia are o coasta Marii Negre din proprie. De fapt, Rusia îşi extinde portul de la Marea Neagră din Novorossiysk și deplasează navele militare acolo, a explicat Christian Le Miere.

Și totuși Sevastopol rămâne în mod clar semnificative pentru Rusia . În 2010, Moscova a oferit Ucrainei un contract avantajos de livrare a gazelor naturale, parțial şi pentru că la Kiev s-a decis prelungirea contractului de închiriere al marinei ruse pentru baza din Ucraina.

4 . Crimeea a jucat un rol vital în istoria lumii înainte.

Chiar dacă nu se ştie foarte mult despre războiul din Crimeea, de Florence Nightingale, cea care a fondat de asistenta medicala modernă se ştie. Ea a fost în Războiul Crimeei, în anii 1850, şi a devenit cunoscută sub numele de Doamna cu lampa, având grijă de soldații răniți în război din Marea Britanie, Franța și Turcia otomană care au luptat împotriva Rusiei.

5 . Yalta, desigur.

Când al doilea război mondial, în 1945, liderii aliați - președintele american Franklin D. Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill și liderul sovietic Iosif Stalin, s-au întâlnit la Yalta, stațiunea din Crimeea.