Crin Antonescu: „De o alianță cum a fost USL nu mai poate fi vorba”

Crin Antonescu: „De o alianță cum a fost USL nu mai poate fi vorba”

Președintele PNL consideră că în acest moment, partidele de dreapta pot colabora „numai punctual”.

Proaspăt întors dintr- o vizită în SUA, președintele PNL, Crin Antonescu, a acordat EVZ un interviu despre rezultatele acesteia, dar și despre planurile liberalilor și despre șansele Dreptei de a se coagula.

Evenimentul zilei: Domnule Crin Antonescu, v-ați întors recent dintr- o vizită în Statele Unite. De ce tocmai acum această vizită, în mijlocul campaniei electorale, în condițiile în care asistăm la o avalanșă de vizite ale unor înalți oficiali NATO, UE și SUA în România? Crin Antonescu: Vizita a fost de mult programată, pe baza unei invitații pe care am primit- o la începutul anului de a susține o intervenție în cadrul Forumului Global pe teme de antisemitism organizat de American Jewish Committee, la Washington. În lumina evoluțiilor geopolitice, generate de situația din Ucraina, vizita a devenit cu atât mai necesară. Am considerat că este foarte important dialogul direct, pentru ca partenerii noștri americani să cunoască poziția celui mai important partid de opoziție din România, Partidul Național Liberal, în acest context.

A meritat acest efort din perspectiva întâlnirilor la Departamentul de Stat, Departamentul Comerțului și Forumul Mondial Evreiesc? Ce le-ați spus nou față de declarațiile făcute la București? Aș menționa întrevederile pe care le-am avut cu adjunctul asistentului Secretarului de Stat pentru afaceri europene și euroasiatice, dl. Hoyt Yee, care s-a aflat de curând și în România, cu domnul John Andersen, primul adjunct al asistentului Secretarului pentru Comerț, cu doamna Nancy Ziuzin Schlegel, vicepreședinte Washington Internațional Business Development și cu directorii unor programe militare pe care le dezvoltă compania Lockheed Martin, cea care produce avioanele F16. Din discuții s-au desprins câteva idei importante care țin de întărirea dimensiunii militare și a celei economice a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Am vorbit despre necesitatea creșterii bugetului Apărării, pe care Partidul Național Liberal o susține. De asemenea, am căzut de acord cu interlocutorii cu privire la extinderea cooperării în plan economic între Statele Unite și România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie să înțelegem această vizită ca pe un semnal al campaniei pentru prezidențiale? Era o destinație care trebuia bifată? Trebuie să o înțelegem ca pe o reafirmare a angajamentului PNL în raport cu Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, unul dintre pilonii principali ai politicii externe și de securitate a României, alături de apartenența la NATO și Uniunea Europeană. România trebuie să aibă o poziție fermă, iar cei care o conduc trebuie să dea dovadă de responsabilitate. Mai ales în actualul context internațional, România nu-și permite să se prezinte în fața partenerilor externi cu un președinte și un premier care duc în derizoriu teme sensibile și care fac circ electoral din probleme de politică externă și de securitate.

„Ponta se teme de o dezbatere despre guvernare”

PNL a reușit să strângă semnăturile necesare unei moțiuni de cenzură. Ați avut emoții că nu va fi susținută? PNL a reușit să coaguleze un număr semnificativ de parlamentari în jurul acestui demers de sancționare a guvernului Ponta 3, mai rapid decât se așteptau alții. PNL confirmă că este singurul partid care are puterea și forța politică de a se opune PSD, de a chema PSD să răspundă în fața opiniei publice pentru minciunile, corupția și derapajele de la democrație.

Vi se pare că se încearcă o tergiversare în Parlament? După Constituție și Regulament, dezbaterea moțiunii de cenzură trebuie să aibă loc săptămâna viitoare. Opinia publică are în fiecare zi dovezi tot mai clare că PSD s-a întors la practicile nedemocratice din trecut, de aceea nu vă ascund îngrijorarea că și acum se încearcă, prin artificii procedurale, să se amâne dezbaterea moțiunii până după alegeri. Cer încă o dată public și ferm PSD să respecte Constituția și Regulamentul celor două Camere, iar moțiunea de cenzură să fie citită luni în plen și dezbătută apoi în termen de trei zile.

Credeți că se teme Victor Ponta de o moțiune de cenzură? Are o majoritate confortabilă în Parlament, ce nu pare dispusă să renunțe la guvernare. Eu cred că Victor Ponta se teme de o dezbatere despre guvernare în care se vor spune răspicat niște lucruri în fața întregii națiuni, cum ar fi faptul că această guvernare nu mai are nicio legătură cu preocupările oamenilor, ci s-a transformat într-o guvernare pentru baronii PSD, că statul de drept este călcat în picioare de Victor Ponta, care își permite să amenințe cu pușcăria pe oricine îl contestă, că propaganda televizată nu poate ține loc de măsuri economice și că oamenii nu pot fi păcăliți la infinit cu statistici, când ei simt că lucrurile merg într-o direcție greșită.

„Dreapta e complicată și fragmentată în momentul de față”

Se întrevede o alianță a Opoziției împotriva PSD? Lucrurile trebuie să fie foarte clare. Nu vorbim de alianțe. În momentul în care USL a încetat să mai existe, PNL a luat decizia de a asuma un drum politic propriu. Mergem pe acest drum, cu programe liberale, cu soluții liberale și cu o echipă liberală. Eu nu exclud o colaborare punctuală cu alte partide de opoziție în demersuri politice împotriva guvernării PSD, cum este de pildă cel al moțiunii de cenzură. Dar de o alianță electorală, așa cum a fost USL de pildă, nu mai poate fi vorba.

Refuzați din start ideea unei coalizări a partidelor de dreapta? Dreapta e complicată și fragmentată în momentul de față. Există multe lucruri care țin de trecut, de relațiile între diferite grupări de dreapta, de deconturi care trebuie făcute. PDL are de pildă încă de decontat guvernarea Boc. De aceea nu aș dori să vorbesc în momentul de față despre alianțe sau fuziuni, ceea ce nu înseamnă că un dialog politic punctual nu trebuie să existe. Mergem la alegeri pe 25 mai, ne așezăm fiecare pe „cântarul politic”, vedem fiecare ce suport popular are.

V-ați fixat o țintă minimă de 20%. Credeți că PNL va depăși acest prag? Am toată convingerea că PNL are capacitatea de a obține un rezultat de peste 20% la aceste alegeri. Am umblat foarte mult prin țară în această campanie, în aproape toate județele. Liberalii sunt peste tot mobilizați și nu stau cu ochii la sondajele de opinie, pentru că știu un lucru: PNL are cea mai bună echipă de eurocampioni – candidații noștri pentru Parlamentul European - și este singurul care vine cu o formulă viabilă de tandem președinte-premier. În plus, sunt convins că oamenii vor sancționa la vot actuala guvernare și vor da un semnal că nu vor să lase întreaga putere în mâna PSD.

Ați spus că vă retrageți de la șefia PNL, în cazul unui rezultat slab la europarlamentare. În acest caz, Klaus Iohannis ar trebui să fie și candidat la Președinție? Toată lumea discută de scenariul B, acela că scorul la europarlamentare va fi unul slab. Eu vreau să discut de scenariul A, în care scorul la europarlamentare va fi unul bun și proiectul nostru va merge mai departe. Avem resurse pentru un scor bun, o zonă de favorabilitate care merge până la 27% - sigur, favorabilitatea nu înseamnă automat vot, avem 25% din administrațiile locale, 25% din Parlament. Deci există premise favorabile. De aceea eu lucrez pe scenariul A. Am variantele mele pentru scenariul B, dar nu le voi dezvălui acum.

„Cel mai bun prim-ministru pentru România ar fi Klaus Iohannis”

Ați vorbit în repetate rânduri de tandemul președinte– premier. Dacă veți ajunge președinte îl veți nominaliza pe Klaus Iohannis? Cred că cel mai bun primministru pentru România ar fi Klaus Iohannis. O guvernare cu Klaus Iohannis primministru ar însemna seriozitate, cinste și competență, nu teleguvernare, nu minciuni, nu corupție. Sigur, în primul rând este nevoie de o majoritate parlamentară în jurul acestei formule. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în toamnă, dar eu cred că PNL are capacitatea de a oferi o formulă de guvernare viabilă.

Aveți pregătit un program de guvernare? Astăzi lansăm în dezbatere publică direcțiile unui proiect economic liberal, care se numește „Economia liberală. Prin noi înșine.” Acesta constituie fundamentul viziunii noastre de guvernare. Este un proiect în care vorbim despre o schimbare radicală de abordare, despre relaxare fiscală reală, despre un stat liberal, despre o clasă de mijloc extinsă și puternică, despre măsuri care să încurajeze inițiativa și să stimuleze mediul de afaceri pentru a crea locuri de muncă.

Cum se leagă această construcție, care privește mai degrabă perioada de după alegerile prezidențiale, de alegerile europarlamentare? Se leagă foarte mult. Alegerile din 25 mai sunt un moment politic important. Oamenii vor vota nu doar pentru Parlamentul European, ci și pentru viitorul României. În acest moment se conturează două direcții: pe de-o parte tandemul Antonescu-Iohannis, pe de altă parte tandemul Ponta-Băsescu. Și Traian Băsescu și Victor Ponta sunt exponenții aceluiași stil de a face politică – cu amenințări, scandal, derapaje de comportament și limbaj. Toată această ceartă aparentă pe care am văzut-o în campanie este păguboasă pentru România și nedemnă de o țară europeană, într- un context internațional atât de sensibil. Spun ceartă aparentăpentru că, de fapt, coabitarea vedem că funcționează foarte bine. De cealaltă parte, PNL propune cu totul altceva – o dezbatere serioasă, o echipă liberală și soluții concrete.

Domnule Crin Antonescu, o ultimă întrebare: regretați evenimentele din vara lui 2012? Credeți că veți putea atrage voturile pro-Băsescu, dacă nu vă schimbați poziția față de tentativa de demitere a președintelui Băsescu? Nu regret vara lui 2012 și nici n-am s-o fac din rațiuni electorale. Tentativa de demitere a lui Traian Băsescu a fost justificată, poate că anumiți pași au fost discutabili, dar aici responsabilitatea trebuie să și-o asume și PSD. Însă n-am să spun vreodată că menținerea lui Traian Băsescu ca președinte al României, împotriva votului a 7,4 milioane de