Cristian Coman, românul care a căzut victimă teroristului tunisian | Masacrul de la Nisa

Cristian Coman, românul care a căzut victimă teroristului tunisian | Masacrul de la Nisa

Românul dat dispărut la Nisa, săptămâna trecută, a fost identificat între persoanele decedate în urma atacului terorist de pe Promenada Englezilor, când un camion a intrat în plin în turiștii care urmăreau focurile de artificii de Ziua Națională a Franței

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat, ieri, decesul cetăţeanului român, membru al familiei care a fost dată dispărută anterior. Procedura de identificare a corpului neînsufleţit al victimei de cetăţenie română, efectuată de către autorităţile franceze, s-a finalizat ieri.

Reperați cu ajutorul Facebook

Acesta a fost primul caz anunțat, privind dispariția unor români în urma atacului de la Nisa, cel al soților Adriana și Cristian Coman și al fiului lor. Apropiații familiei originare din Timișoara, care locuia acum în Austria, spuneau că băiețelul, în vârstă de 8 ani, a fost găsit cu ajutorul grupurilor de mame de pe rețeaua de socializare. Copilul este internat la spitalul Lenval, iar diplomații români ar fi fost îndrumați tot cu ajutorul românilor de pe Facebook spre spitalul unde este internată Adriana. Autoritățile române au anunțat ieri că starea de sănătate a acestora „evoluează pozitiv”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentantul Consulatului General al României la Marsilia şi consulul onorific la Nisa se află alături de familia cetăţeanului român decedat, acordând în continuare sprijinul necesar, a informat MAE. Iar reprezentanţii Ambasadei României la Paris şi ai Consulatului General al României la Marsilia mențin legătura permanentă cu Celula de Criză instituită de autoritățile franceze.

Mesaje de condoleanțe

Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, a scris, ieri pe Facebook, pentru a-și exprima solidaritatea cu familia bărbatului care și-a pierdut viața.

„Am aflat azi cu multă tristeţe că tatăl băiatului nu a supravieţuit. Cuvintele sunt de prisos. Nu pot să spun decât că suntem alături de familie în aceste momente cumplite. Băieţelul şi mama lui sunt internaţi în spital şi am convingerea că se vor însănătoşi”, a scris fostul jurnalist.

Diplomatul a adăugat că sprijinul pentru românii răniţi a venit din multe părţi, menţionând rudele și prietenii lor, pe preotul român din Nisa, personalul medical și pe cel diplomatic. „Comunitatea românească din Nisa e şi ea mobilizată. Medici români, psihologi români vor încerca să îi ajute cum pot pe cei care au trecut prin această încercare cumplită”, a mai scris Luca Niculescu în mesajul său.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au transmis și ei, ieri, mesaje de condoleanțe familiei românului ucis în atentat. Iohannis a amintit că „nimic nu justifică actele teroriste abominabile” și a menționat că este în legătură cu autoritățile diplomatice române pentru această situație.

„Între oamenii ucişi în atacul barbar de la Nisa este şi un cetăţean român. Ştiu că este puţină consolare pentru familie şi pentru cei dragi lui, dar vreau să-i rog să accepte regretul meu enorm şi condoleanţe pentru pierderea avută. Este o tragedie care a lovit o familie întreagă. Soția și copilul lui, răniți grav în atentat, sunt și ei internați în spitale din zonă. Din fericire, starea acestora este stabilă”, spunea premierul Cioloş într-un comunicat al Guvernului.

Date de contact pentru căutarea românilor dispăruți

Duminică noaptea, pe un grup creat pe Facebook, pentru a ajuta la identificarea victimelor masacrului de la Nisa, a apărut un anunț, care spunea că sunt de negăsit doi români: Elena Condei (31 de ani) din Bacău și Alex Goldan (27 de ani) din Tulcea. Cei doi sunt căsătoriți din 2009 și sunt stabiliți în Capri, Italia. MAE a infirmat, însă, ieri, informațiile privind dispariția acestora și a precizat că respectivele persoane nu se aflau în zonă în momentul atacului și nu figurează în evidențele autorităților franceze printre victimele atentatului. Ieri, s-a semnalat pe grupul „SOS Nice” posibila dispariție a unui alt cetățean român: Ștefan Valentin Barbu (foto), iar MAE a precizat că se fac verificări, dar până acum nu au fost înregistrate solicitări cu privire la situația sa. Cetățenii români și rudele acestora au la dispoziție numerele de telefon ale Consulatului General la Marsilia +33491221741 și ale Ambasadei României la Paris +33(0)147052966; +33(0)147052755; +33(0)145503997; +33(0)147051040, 24 de ore din 24.

FOTO: Ștefan Valentin Barbu 

Mohamed Bouhel a premeditat atacul și era susținător al ISIS

Ancheta privind atentatul comis la Nisa confirmă „caracterul premeditat” al atacului, a anunțat procurorul general al Parisului, Francois Molins.

Investigația a arătat că autorul, franco-tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel, a făcut, în orele care au precedat atacul, patru selfie-uri pe Promenada Englezilor din Nisa, locul sângerosului atentat, a menţionat Molins. Mai multe fotografii descoperite în telefonul mobil al autorului îl arată pe acesta, pe 14 iulie după- amiaza, pe bulevardul de pe marginea mării, în faţa plajei, în faţa unui camion, şi în faţa unei alei pietonale.

FOTO: La ceremonia de comemorare a victimelor atentatului de la Nisa au participat mii de oameni FOTO: AGERPRES

Simpatizant ISIS

Procurorul a adăugat că autorul atacului soldat cu 84 de morţi le-a spus apropiaţilor că nu înțelege de ce (organizația) Stat Islamic nu poate avea propriul său teritoriu. Deocamdată nu există dovezi ale unei legături directe între atacator şi gruparea Stat Islamic, dar căutările pe internet ale tunisianului, în ultimele săptămâni, au arătat că el a avut un „interes anume și recent față de mișcarea islamistă radicală’’.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel a căutat online site-uri legate de atacurile recente de la Orlando și Dallas (SUA), precum şi de accidente rutiere mortale. Printre victime se numără italieni, francezi, germani, americani, ruși, armeni, ucraineni și români.