Criticată de SINDICATE: TERAPIE-ŞOC pentru reducerea şomajului în Franţa

Criticată de SINDICATE: TERAPIE-ŞOC pentru reducerea şomajului în Franţa

Patronatele franceze au propus o controversată terapie de şoc pentru combaterea şomajului record.

Terapia de şoc include reducerea numărului zilelor de sărbătoare şi relaxarea prevederilor referitoare la salariul minim şi a celor privind timpul de lucru, într-o ţară acuzată de imobilism.

“Perioada ezitărilor, a tergiversărilor şi a jumătăţilor de măsură a trecut”, avertizează un document al Mişcării Întreprinderilor din Franţa (Medef), cea mai mare organizaţie patronală din ţară, transmite AFP.

Preşedintele organizaţiei, Pierre Gattaz, a avertizat că “politica opoziţiei sistematice din Franţa” va duce ţara în prăpastie, el cerând o dezbatere lipsită de inhibiţii. De inspiraţie liberală, măsurile propuse, dintre care unele au provocat un scandal săptămâna trecută după ce au existat scurgeri de informaţii în presă, au fost prezentate în ziua în care au fost publicate date oficiale referitoare la piaţa muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cinci ani

În pofida unei scăderi uşoare a şomajului în august, după nouă luni de creştere, numărul şomerilor este totuşi de 3,5 milioane, din cauza activităţilor economice nesatisfăcătoare din acest an, care au determinat guvernul să reducă estimările de creştere economică pentru 2014 la numai 0,4%. Presată de guvernul socialist să ofere soluţii, Medef susţine un plan de creare a 1 milion de locuri de muncă în cinci ani, din care 100.000 prin eliminarea a două sărbători publice. În Franţa există 11 zile de sărbătoare, cifră aflată la nivelul mediei europene. Pentru combaterea şomajului, Medef propune introducerea unor contracte de ajutor, care să permită companiilor să angajeze personal cu salarii sub nivelul salariului minim. Organizaţia patronală vrea şi revizuirea principiului timpului legal de muncă săptămânal de 35 de ore, impus tuturor companiilor, pentru a da posibilitatea prelungirii acestuia în cadrul negocierilor de la nivelul companiilor. Aşa cum era de aşteptat, planul patronal a fost imediat crticiat de sindicate.