Criză de alimente în Rusia

Criză de alimente în Rusia

Moscova se repliază după ce a interzis importurile de alimente din Europa. Cu magazinele goale și prețuri în creștere, rușii caută acum alte piețe de import.

Rusia a anunțat că restrânge lista produselor interzise a fi importate din UE după ce magazinele dintr-un colț în altul al țării au rămas cu rafturile goale, iar prețurile la alimente au crescut masiv. Deși este a șaptea țară din lume în ceea ce privește suprafața pământului arabil, Rusia importă 40 la sută din necesarul intern de alimente. După ce UE a decis să impună sancțiuni economice Moscovei din cauza intervenției în criza ucraineană, Rusia a replicat cu suprimarea importurilor de alimente din spațiul comunitar. Decizia a fost însă una pripită, iar Moscova încearcă să limiteze pierderile.

În doar o săptămână, prețurile la alimente în capitala rusă au crescut cu șase procente, în timp ce în Extremul Orient prețul la pulpe de pui, până acum produse accesibile tuturor, a urcat cu 60 la sută, iar cel al peștelui cu circa 40 de procente. Cu greu mai găsești carne de porc sub șapte euro kilogramul, scrie și BBC. La mare căutare sunt brânzeturile franțuzești și italienești și somonul, acesta din urmă, alături de păstrăv și lapte dietetic, fiind pe lista produselor exceptate de la embargo.

Pierderi de miliarde

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererea este foarte mare, oferta este, în schimb, redusă. Însuși ministrul rus al Agriculturii a recunoscut miercuri că statul rus va trebui să aloce miliarde de euro pentru a ajuta sectorul agricol intern să acopere această cerere, dar, chiar dacă banii ar fi disponibili, procesul va dura ani buni. Între timp, jumătate din producția micilor ferme și 20 la sută din cea industrială putrezește deoarece Rusia duce lipsă de depozite frigorifice. Moscovei nu îi rămâne decât să crească importurile din alte ţări, în special din America de Sud, Turcia și Egipt. În ciuda acestei alternative, prețurile vor continua să crească, avertizează analiștii economici, mai ales că, profitând de situația în care se află Rusia, prețurile la carne pe piețele externe au început și ele să crească. În același timp, experții atrag atenția că penuria de alimente va duce la dezvoltarea speculei, ca pe vremea Uniunii Sovietice.