Criza din Orientul Mijlociu se intensifică, cele două părți resping armistițiul

Criza din Orientul Mijlociu se intensifică, cele două părți resping armistițiul

Pentru prima dată după retragerea din 2005, Israelul ar putea ocupa temporar Fâșia Gaza, tancurile și TAB-urile fiind deja masate la graniță.

Israelul a anunțat că rachetele trase de militanții din Gaza continuă să cadă asupra teritoriilor sale sudice. La rândul său, Israelul a răspuns cu 320 de rachete de la începutul acestei campanii, marți, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene, lt.col. Peter Lerner, într-un mesaj pe Twitter, sub titlul „IsraelUnderFire”. El a precizat că sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome a interceptat rachete lansate către orașele Beer Sheba și Ashkelon, în timpul nopții de miercuri spre joi. „Creștem presiunea, în fiecare zi. Va conduce asta spre o incursiune terestră? Nu pot confirma acest lucru, deocamdată. Dar pot confirma că facem toate pregătirile necesare pentru a fi gata pentru această eventualitate”, a spus oficialul israelian, citat de publicația The Independent.

Operațiune terestră „iminentă”

Ministrul israelian al Informațiilor, Yuval Steinitz, a declarat că o operațiune „semnificativă”, care să implice și trupele terestre, este iminentă, chiar dacă asta presupune pierderi de ambele părți. „Deși va fi dificil și costisitor, va trebui să ocupăm temporar Gaza, timp de câteva săptămâni, pentru a combate eforturile de întărire a acestei armate teroriste”, a explicat el, referindu-se la gruparea palestiniană Hamas. Numărul victimelor palestiniene a ajuns la 77, ieri, potrivit agenției Associated Press. De partea israeliană nu există morți, deocamdată. Pentru prima dată, sistemul israelian antirachetă Iron Dome, operațional din 2011, este criticat în privința eficienței sale, raportate la costurile pe care le implică. Fabricat de compania Rafael, sistemul este unul flexibil: bateriile pot fi mutate dintrun loc în altul în doar câteva ore. Armata israeliană are șapte baterii operaționale, iar oficialii estimează că ar avea nevoie de 10-15, pentru a acoperi zonele de frontieră și centrele urbane aflate în raza de acțiune a tirurilor Hamas. La București, MAE a activat celula de criză pentru acordarea de asistență consulară cetățenilor români aflați în Fâșia Gaza, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei.

Ne puteți urmări și pe Google News

12.000 de rachete

Gruparea Hamas, care controlează Fâșia Gaza, deține un arsenal de peste 12.000 de rachete cu diferite raze de acțiune, a afirmat ambasadorul israelian la București, Dan Ben-Eliezer, într-o declarație trimisă EVZ. El a precizat că de la retragerea din Fâșia Gaza, în 2005, aproximativ 9.000 de rachete, proiectile și 5.000 de obuze de mortiere au fost lansate înspre teritoriul israelian. Iar astăzi Hamas nu ezită să le lanseze din mijlocul propriei populații civile, „folosind locuitorii din Fâșia Gaza drept scuturi umane, iar infrastructura civilă, precum spitale și școli, pentru activiăți teroriste”.