CRIZA DIN UCRAINA. Forțe guvernamentale și civili, uciși în luptă. Președintele Poroșenko anunță că acordul de pace este în pericol

CRIZA DIN UCRAINA. Forțe guvernamentale și civili, uciși în luptă. Președintele Poroșenko anunță că acordul de pace este în pericol

Alți 34 de soldați au fost răniți în timp ce luptau, la 24 de ore după încheierea armsitițiului între rebeli, Ucraina și liderii Rusiei, Germaniei și Franței, scrie presa internațională. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a avertizat că acordul de pace este „în mare pericol”, după ce lupte grele se duc încă, înainte de aplicarea acordului, care ar trebui să aibă loc la miezul nopții de sâmbătă spre duminică. Poroșenko a acuzat Rusia că a crescut „în mod semnificativ” ofensiva sa în ciuda acordului de pace, la care s-a ajuns joi, la Minsk.

În același timp, SUA s-au declarat îngrijorate de informațiile privind artileria grea care este transportată dinspre Rusia, peste graniță. Bombardamente au avut loc în orașul Donețk, în această dimineață. Lupte dure se duc, în continuare, în Debaltseve, un oraș strategic controlat de guvern, aproape încercuti de forțele rebele. 

Cu cât se apropie mai mult ora la care ar trebui să înceteze ostilitățile, cu atât cresc temerile că acordul nu va fi aplicat. 

Ieri, au murit peste 20 de civili în asediul din estul Ucrainei. Este incert cine a tras asupra orașiului, dar atât forțele guvernamentale, cât și rebelii se acuză reciproc de faptul că atacă zonele rezidențiale. 

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA au anunțat că vor desfășura avioane militare Warthog, pentru a depista agresiunea Rusiei. 12 aparate A-10 Thunderbolts și 300 de militari vor fi desfășurați în Germania, de către americani, până la sfârșitul lunii februarie, a declarat Gen-lt. Tom Jones, vicecomandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa. Aparatele A10, care au participat la războaiele din Afganistan și Irak, sunt aparate de sprijin apropiat al infanteriștilor, prin atacarea de la joasă înălțime a tancurilor, a vehiculelor blindate sau a altor ținte de la sol. Avioanele vor sprijini trupele desfășurate în Operațiunea Atlantic Resolve.

Cea mai gravă situație se află în jurul orașei Debaltseve, nod feroviar important, unde circa 8.000 de soldați sunt înconjurați de numeroase forțe separatiste. Forțele pro-ruse au avansat spre oraș din două direcții, de aproape o lună, și au încercat în ultimele zile să cucerească orașul, înainte de intrarea în vigoare a acordului de pace. 

Lupte grele se duc și în satul Logvino, care controlează șoseaua principală din și spre Debaltseve și care se apropie dinspre est de portul ucrainean Mariupol, pe care separatiștii au anunțat de mult că vor să-l cucerească. 

Președinții Franței, Rusiei și Ucrainei, ca și cancelarul german, care au căzut de acord asupra armistițiului de la Minsk, urmează să discute aceste probleme, la telefon, în acest weekend. 

Consiliul de Securitate se va întruni în sesiune de urgență, duminică, precizează publicația britanică The Telegraph.