CRIZA din Ucraina. Kremlinul critică decizia parlamentului ucrainean de a abroga legea privind limbile minorităților

CRIZA din Ucraina. Kremlinul critică decizia parlamentului ucrainean de a abroga legea privind limbile minorităților

Vladimir Lukin, consilierul Kremlinului pentru drepturile omului, a declarat că există semne de întrebare cu privire la dreptul parlamentului ucrainean de a abroga statutul de limbă regională al limbii ruse în regiuni din Ucraina,potrivit agenției Itar-Tass.

"Din câte înţeleg, rusa a fost declarată limbă regională de către autorităţile regionale şi nu ştiu dacă autorităţile centrale pot interveni în afacerile regiunilor. În orice caz, asemenea decizii nu vor reuşi să promoveze contacte ori să îmbunătăţească înţelegerea între oameni", a comentat Vladimir Lukin. În baza acestei legi, care a intrat în vigoare în august 2012, limba rusă a dobândit statutul de limbă regională în zonele unde este limba maternă a cel puţin zece la sută din populaţie. Potrivit unor date oficiale, acest lucru este valabil în 13 dintre cele 27 de regiuni ucrainene.

Parlamentul ucrainean a abrogat ieri această lege, adoptată în mandatul lui Viktor Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minorităţilor. CITIȚI ȘI:

  • UPDATE. Ucraina are PREȘEDINTE interimar, ales de Parlament. Timoșenko refuză funcția de premier interimar | VIDEO
  • Preşedintele demis, protestarii încă în stradă. Ucraina are un viitor incert

Ne puteți urmări și pe Google News