CRIZA DIN UCRAINA: Realizarea militară a planului de pace: "Este un ultimatum: predarea armelor şi atâta tot. Iar soarta voastră depinde de Kiev. De aceea nu există perspective"

CRIZA DIN UCRAINA: Realizarea militară a planului de pace: "Este un ultimatum: predarea armelor şi atâta tot. Iar soarta voastră depinde de Kiev. De aceea nu există perspective"

Potrivit experţilor, planul de pace al lui Poroşenko nu va fi viabil atâta timp cât părţile nu încep negocierile directe. În urma armstiţiului, ambele părţi au redus atacurile, însă focul nu a încetat.

Pe 20 iunie, Piotr Poroşenko a publicat 14 puncte al planului său de pace, printre care şi dezarmarea forţelor de autoapărare. „Lipseşte componentul de bază: negocierile cu protestatarii şi conducerea celor două republici. Este un ultimatum: predarea armelor şi atâta tot. Iar soarta voastră depinde de Kiev. De aceea nu există perspective”, este de părere politologul Andrei Suzdalţev.

Discuţiile în vederea unor negocieri între Kiev şi Donbassul au început. Acest demers are în vedere şanse pentru încetarea focului, consideră Vladimir Olencenko, expert la Centrul de Cercetări Europene. Marţi, fostul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kucima, şi ambasadorul Rusiei în Ucraina, Mihail Zurabov, s-au întâlnit cu prim-ministrul „Republicii Populare Doneţk”, Aleksandr Borodai, şi liderul mişcării Sud-Est, Oleg Ţariov. „Armistiţiul fragil, instabil, care a avut loc în prezent, cu toate că a fost însoţit de operaţiuni militare şi valuri de refugiaţi, a demonstrat că există posibilitatea negocierilor. Ambele părţi şi-au trimis reprezentanţii, ei au intrat în contact. Această stare de armistiţiu trebuie să fie prelungită şi să fie examinate acordurile”

Un alt pas făcut în vederea reglementării conflictului a fost anularea hotărârii Consiliului Federaţiei cu privire la posibilitatea folosirii forţelor armate ruse în Ucraina. Rusia este pregătită să renunţe la participare în această situaţie. Consiliul Europei a susţinut începutul procesului de pace în ţară şi săptămâna aceasta au avut loc negocieri între liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei. Negocierile au fost foarte productive, menţionează politologul Aleksandr Gusev.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Părţile au ajuns la un consens. Vor fi trimişi mulţi observatori în Ucraina. Din partea Rusiei, acolo se află în prezent peste 300 de persoane. Numărul lor poate ajunge la 500. De asemenea, vor fi observatori de la OSCE. Sarcina principală este încetarea vărsării de sânge”

Criza care continuă câteva luni de zile nu poate fi soluţionată într-o săptămână. Cu toate acestea, procesul de pace a început, ceea ce este foarte important. În prezent, lucrul principal este prelungirea armistiţiului, termenul să fie de cel puţin o lună de zile, consideră experţii. În această perioadă trebuie să fie eliberaţi ostaticii, să se facă schimb de prizonieri de război şi să fie prelungite negocierile, scrie Vocea Rusiei.