Criza economică din Rusia: explozia preţurilor alimentelor cu 31% din ambiţia de a arăta că eşti superputere | PULSUL PLANETEI

Criza economică din Rusia: explozia preţurilor alimentelor cu 31% din ambiţia de a arăta că eşti superputere | PULSUL PLANETEI

Rusia a dezvoltat o criză economică importantă, dublată de o criză financiară pe măsură, care a epuizat resursele celor două fonduri de stabilizare acumulate anii trecuţi din preţurile crescute la petrol şi gaze.

 Mai nou, întreaga criză s-a decontat într-o criză alimentară majoră prin impunerea embargoului asupra produselor provenite din UE, majoritatea produse de lux şi produse alimentare şi de larg consum, de unde o explozie a preţurile pe piaţă.

Totul a plecat de la ambiţia Rusiei lui Putin de a demonstra că nu-i pasă, că e o superputere şi că sancţionează imediat orice acţiune împotriva sa. E motivul pentru care, la sancţiunile introduse de către UE pentru anexarea Crimeii şi agresiunea militară din Estul Ucrainei a reacţionat introducând propriile sale sancţiuni împotriva produselor provenind din UE sau din statele asociate. Rezultatul a fost dezastruos: scăderea preţului petrolului sub 50 de dolari barilul a avut de 3 ori mai mult impact decât sancţiunile europene, în timp ce sancţiunile de retorsiune introduse de Rusia însăşi au avut un impact de 5 ori mai mare. Dezastruos!

Într-adevăr, potrivit ultimelor date ale Ministerului rus pentru Dezvoltare Economică de joi, embargoul Rusiei asupra Occidentului pe importurile de alimente a adus o creştere a preţurilor de 31,6% în doi ani, începând din august 2014, când a fost introdus boicotul, o dată şi jumătate mai mult decât însăşi inflaţia, cu momente de vârf în primele şase luni. Preţurile la alimente au crescut cu 52% în februarie 2015, un impact major care a dus la devalorizarea accelerată a rublei şi la recursul masiv la fondurile de rezervă ale Rusiei. În această vară, pe baza unei refaceri a contractelor şi ridicarea secvenţială a embargoului, nivelul creşterii comparativ cu august 2014 este de „doar” 31,6%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piaţa rusă a fost obligată să se adapteze la noile condiţii. Dacă în primul moment compensarea a fost necesară prin contract spot, mai întâi în Turcia, imediat după doborârea avionului rus şi introducerea embargoului şi asupra produselor turceşti în America de Sud şi Asia de Sud Est, astăzi contractele pe termen lung au fost realizate şi permit un nivel mai redus al costurilor, deşi dezastruos pentru populaţia rusă care a încasat aceste costuri direct, având de trecut şi prin momente de absenţă deplină a produselor alimentare, fără a mai vorbi despre diferenţa de preţ şi de calitate a noilor produse aduse de la antipozi.

Ca urmare a prelungirii embargoului şi sancţiunilor economice de către UE la adresa Rusiei la mijlocul anului 2016 până la mijlocul anului viitor pentru anexarea Crimeii şi a celor pentru agresiunea militară din Estul Ucrainei până în ianuarie 2017, şi Rusia a prelungit propriile sancţiuni. Decretul a fost semnat de către Preşedintele Vladimir Putin, în ciuda costurilor politice majore chiar înainte de alegerile generale pentru Duma de Stat din luna septembrie. Rezultatul a fost colectarea a mai mult de 160.000 de semnături ale cetăţenilor ruşi pentru demiterea premierului Dmitri Medvedev, considerat principalul responsabil, mai ales că a avut şi reacţii dure la adresa celor care au cerut creşteri de salarii.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor