Criza imigranţilor: peste 7000 de oameni au sosit în Serbia într-o singură noapte

Criza imigranţilor: peste 7000 de oameni au sosit în Serbia într-o singură noapte

Peste 7.000 de imigranţi au sosit în Serbia în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce au traversat Macedonia, a declarat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), în timp ce Federaţia Internaţională a Crucii Roşii se aşteaptă la o "creştere dramatică" a numărului lor.

"Peste 7.000 au ajuns în Serbia în noaptea de sâmbătă-duminică după ce au reuşit să vină din Grecia trecând prin Macedonia şi au luat un tren în oraşul Gevgelija" din sudul Macedoniei, a indicat UNHCR într-un comunicat, citat de Agerpres. "Sute sunt încă la frontieră şi alţii sunt încă aşteptaţi", a adăugat organizaţia cu sediul la Geneva care oferă asistenţă imigranţilor.

Guvernul macedonean a decretat o stare de urgenţă la frontiera de sud joi şi a dispus închiderea acesteaia pentru imigranţi, care sosesc într-un ritm de aproximativ 2.000 pe zi, cu intenţia de a trece în Serbia şi apoi în Ungaria.

Această măsură a creat scene de haos, în special la Gevgelija, unde mii de bărbaţi, femei şi copii, mulţi provenind din Siria, au petrecut mai multe nopţi sub cerul liber şi fără să primească vreun ajutor alimentar.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a încercat să-i lase să treacă pe cei mai vulnerabili în grupuri mici, poliţia nu a putut opri mulţimea, iar mii de persoane au năvălit sâmbătă pe teritoriul macedonean, în pofida tirurilor de grenade asurzitoare.

Macedonia, care întreţine relaţii tensionate cu Grecia, acuză Atena că-i trimite pe imigranţi în număr prea mare la frontiera comună.

UNHCR asigură că a primit garanţii că Macedonia îşi va lăsa graniţele deschise pentru refugiaţi. Dar organizaţia cere autorităţilor "să-şi întărească prezenţa şi capacităţile" la frontiere pentru a organiza mai bine primirea refugiaţilor şi a indicat că este gata să ajute la nevoie Macedonia dar şi Grecia.

În Serbia, UNHCR ajută autorităţile şi ONG-urile să primească refugiaţii în centrul de tranzit de la Presevo din sudul ţării. Angajaţii umanitari ai ONU au distribuit ajutoare alimentare şi în prezent, la cererea guvernului sârb, încearcă să vadă cum pot trimite mai mult ajutor, inclusiv corturi şi saltele.