Criză UMANITARĂ de proporţii: Trei MILIOANE de sirieni au fugit din ţară

Criză UMANITARĂ de proporţii: Trei MILIOANE de sirieni au fugit din ţară

Numărul refugiaţilor din cauza războiului civil sirian a trecut de trei milioane de persoane, a anunţat Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, potrivit New York Times, precizând că este vorba despre cea mai mare „criză umanitară din acest secol”.

Mai mult de un milion de oameni au părăsit Siria în ultimele 12 luni, spun autorităţile, care iau în considerare doar persoanele care s-au înregistrat ca refugiaţi. Ţările din jurul Siriei, unde au fugit oamenii din calea războiului, au estimat că alte câtev sute de mii de sirieni au fugit peste graniţă, în căutarea securităţii.

Libanul, care are o populaţie de mai puţin de cinci milioane de locuitori, a primit 1,1 milioane de sirieni, în timp ce Iordania a primit 608.000 de sirieni, iar Turcia alţi 815.000, potrivit Oficiului ONU pentru refugiaţi. Zeci de mii au fugit în Irak în ultimii trei ani, doar că acolo au dat peste alt pericol - cel al militanţilor islamişti care au pornit din Siria.  

Drumul spre libertate, din ce în ce mai dificil

Ne puteți urmări și pe Google News

“Aproape jumătate dintre toţi sirienii au fost forţaţi până acum să-şi abandoneze locuinţele şi să fugă pentru a-şi salva viaţa”, explică oficialii agenţiei, notând că încă 6 milioane de jumătate de sirieni, care au rămas în ţară, au fost siliţi să se mute, din calea războiului între guvernul preşedintelui Bashar al-Assad şi forţele rebele.

“Criza siriană a devenit cea mai mare urgenţă a acestui secol, şi totuşi lumea nu este pregătită pentru a face faţă nevoilor refugiaţilor în ţările gazdă”, a explicat Antonio Guterres, înaltul comisar pentru refugiaţi. Angajaţii agenţiei pe care o conduce au spus că numărul refugiaţilor ar fi fost mult mai mare dacă graniţa cu Irakul nu ar fi fost închisă, iar autorităţile din Turcia şi Iordania nu s-ar fi temut  pentru securitatea propriilor popoare, luând măsuri pentru a gestiona fluxul de refugiaţi sirieni.

Mai mult decât atât, există semne îngrijorătoare că déjà traseul adoptat pentru a părăsi ţara este tot mai periculos, având în vedere cât de repede se schimbă liniile frontului, fugitivii fiind forţaţi să plătească gardienii de la punctele de control sau traficanţi, care să+I treacă frontiera. Mulţi dintre cei care au ieşit din ţară au fost nevoiţi la început să fugă din sat în sat, în Siria, a declarat Melissa Fleming, purtătoare de cuvânt a agenţiei, care a dat exemplul unei femei siriene care a povestit că s-a mutat de 20 de ori înainte de a ajunge în Liban.