Cronica unui eșec anunțat în privatizarea Oltchim

Cronica unui eșec anunțat în privatizarea Oltchim

Guvernul nu a reușit nici la cea de-a patra încercare din 2014 să atragă un investitor dornic să preia combinatul de la Râmnicu Vâlcea, dar a primit noi cereri de amânare a termenului de depunere a ofertelor.

Administratorul judiciar al Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat pentru EVZ că s-au înregistrat cinci cereri de amânare a termenului de depunere a ofertelor din partea „pețitorilor” combinatului. Chinezii și SIF Transilvania au invocat faptul că vor să preia Oltchim la pachet cu Arpechim, iar statul încă nu a ajuns la un acord cu Petrom în privința rafinăriei.

Pe lista celor care au cerut decalarea termenului se numără și grupul de firme controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, din care face parte și combinatul Chimcomplex Borzești, SIF Transilvania, precum și un fond de investiții elvețian, în spatele căruia presa a scris că s-ar afla Sever Mureșan.

Oricum, ministrul Economiei Constantin Niță a prefațat eșecul vânzării Oltchim, săptămâna aceasta, când a declarat că procesul de privatizare va fi prelungit o perioadă mai lungă, timp în care compania să fie restructrată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trai pe credit

În acest context, administratorul va propune creditorului o amânare a termenului cu circa șase luni. În acest timp, combinatul va trăi pe datorie. Au fost încheiate patru contracte de finanțare cu investitori diferiți, în valoare de 25 de milioane de euro, din care suma de 15 milioane va fi asigurată de consorțiul chinez Baota Petrochemical – Junlun Petroleum.

Prima opțiune

Accesarea acestor fonduri trebuie aprobată în adunarea creditorilor care va avea loc, cel mai probabil, pe 20 iunie. „Dacă votul va fi favorabil, chinezii vor avea prima opțiune de cumpărare, în iarnă, când Oltchim va fi scos din nou la vânzare”, ne-a explicat Gheorghe Piperea.

Practic, chinezii vor da 15 milioane de euro pentru ca Oltchim să își asigure capitalul de lucru. În iarnă, dacă vor depune o ofertă, iar un alt investitor va oferi aceeași sumă pentru a cumpăra combinatul, chinezii vor câștiga licitația. Însă, dacă suma oferită de contracandidați va fi mai mare, Oltchim va trebui să returneze banii, plus dobânda de 2,5%.

Profitul

Până la organizarea unei noi licitații, conducerea va încerca să treacă societatea pe profit. „Sunt perspective solide de păstrare a celor 2.300 de locuri de muncă, prin deschiderea a două secții, cu care se poate trece pe profit, dar este greu de spus când ”, ne-a declarat liderul sindical Corneliu Cernev.

În ciuda optimismului, chiar și Cernev admite că potențialii clienți au semnat deja contracte cu alți furnizori. Astfel, Oltchim va trebui să profite de eventuale noi cereri și să vândă la prețuri mai mici față de competitori, pentru a câștiga noi cumpărători.

Cert este că până când combinatul nu va fi privatizat sau nu va avea profit, cei aproximativ 1.000 de salariați disponibilizați anul trecut nu-și vor primi plățile compensatorii. Aceștia au semnat acte prin care își arătau acordul ca sumele respective să fie înscrise la masa credală.

"Nu cred că se poate numi eșec faptul că nimeni nu a depus ofertă, deoarece avem mijloacele de supraviețuire până la finalul anului.” Gheorghe Piperea, administrator judiciar