CSM recunoaște pentru EVZ că nu a avizat niciun protocol între DNA sau Parchetul General cu SRI

CSM recunoaște pentru EVZ că nu a avizat niciun protocol între DNA sau Parchetul General cu SRI

CSAT spune, tot pentru ziarul nostru, că acest for nu a stabilit încheierea de protocoale între principalul serviciu secret din România și organele de anchetă

Protocoalele dintre Serviciul Român de Informații (SRI) și Direcția Națională Anticorupție (DNA) sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte sunt unul dintre subiectele fierbinți ale perioadei. Desființate prin decizia din primăvara anului trecut de Curtea Constituțională, când SRI a fost exclus din anchetele penale. Recunoscute de procurorul general Augustin Lazăr, de șefa DNA Laura Codruța Kovesi, și de directorul SRI, Eduard Hellvig, înțelegerile care au dus până la formarea unor echipe mixte anchetator/ofițer de informații sunt acum negate de toată lumea.

Pornind de la aceste informații, am încercat să obținem răspunsuri oficiale.

CSAT a negat existența documentelor

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu neagă existența protocoalelor, dar susține că ele nu au fost avizate prin nicio hotărâre a acestui for. Iată ce ne-a comunicat – în exclusivitate – Administrația prezidențială la întrebarea privind implicarea CSAT în încheierea protocoalelor:

„În respectarea acestor exigențe legislative, în anul 2005 s-au dezbătut în cadrul Consiliului tematicile privind corupția, alături de alte fenomene cu efecte negative în funcționarea societății și, prin hotărârea luată, s-a decis ca acestea să fie integrate în conţinutul Strategiei de securitate națională a României, ca factor de risc și obiective de securitate.

Subliniem că prin nicio hotărâre, inclusiv cea luată în anul 2005, CSAT nu a procedat la stabilirea sau încheierea de protocoale interinstituționale între Direcția Națională Anticorupție și Serviciul Român de Informații, între Parchetul General și Serviciul Român de Informații, dar nici între CSM și Serviciul Român de Informații”.

„CSM nu a fost solicitat cu avizarea actelor”

Este prima confirmare oficială a faptului că hotărârea din 2005 – despre care ziarul nostru a mai vorbit, dar și fostul președinte Traian Băsescu a spus că nu conține referiri la protocoale – nu a trasat directive privind modul de colaborare între instituții și nici nu a dat SRI atribuții în anchetele penale.

Următorul for căruia ne-am adresat a fost Consiliul Superior al Magistraturii. Interesant este că CSM ne-a spus că nu a avizat niciodată încheierea vreunui protocol între SRI și diverse segmente ale Ministerului Public. De fapt, nu s-ar fi cerut nici măcar un aviz consultativ pe documentele semnate de DNA, Parchetul General și SRI!

Iată ce spune Consiliul Magistraturii

„În ceea ce priveşte solicitarea de a vă comunica informaţii vizând încheierea, în baza deciziei CSAT din 2005, a unor protocoale pentru relaţii instituţionale între DNA şi SRI şi între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi SRI, precizăm că CSM nu interferează în activitatea procedurală de încheiere a oricăror tipuri de protocoale interinstituţionale dintre instituţiile sistemului judiciar decât în măsura în care acestea sunt comunicate spre avizare. Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost solicitat cu avizarea protocoalelor la care faceţi referire, sens în care, în temeiul art. 24 din Hotărârea nr. 123/2002 privind normele de aplicare a Legii nr. 544/2012 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cererea dumneavoastră a fost transmisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi soluţionată potrivit competenţelor, urmând ca răspunsul să vă fie comunicat de către aceste instituţii”

Rămâne să vedem ce ne va comunica Parchetul General.

CSM a invitat ofițeri SRI la lucrările uneia dintre comisiile sale

urmă cu puțin timp, Evz dezvăluia, pornind de la un document făcut public de foștii ofițeri SRI Daniel Florea și Ioan Dedu, că lucrători ai acestui serviciu secret au participat la cel puțin o ședință a CSM, cea din 17 noiembrie 2014. Acum, CSM ne confirmă acea informație, prezența fiind explicată prin lucrul la un protocol SRI/CSM, pe tema asigurării siguranței cibernetice a calculatoarelor magistraților. Ofițerii prezenți la lucrările CSM au fost Florin Cosmoiu, șef structurii Centrul Național Cyberint, și Coralia Panaite, pe atunci subordonata generalului Dumitru Dumbravă, șeful Direcției Juridice a SRI, cel care a făcut valuri cu afirmația că Justiția este pentru SRI un „câmp tactic”.

FOTO: O ședință a CSAT în care se discută despre Siguranța Națională

CSM spune acum: „Potrivit documentelor publicate pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii www.csm1909.ro, în anul 2014, la nivelul acestei instituţii, s-au desfăşurat activităţi în vederea implementării unor măsuri de protecție crescută împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic asupra sistemelor sale informatice și de comunicații, în scopul prevenirii, stopării sau limitării consecinţelor unor agresiuni asupra acestora.

În acest context, în cadrul ședințelor din data de 3.11.2014, 17.11.2014, 2.12.2014 şi 8.12.2014, membrii Comisiei nr.1 - „Independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare; integritatea şi transparenţa sistemului judiciar”, cu invitarea unor reprezentanți SRI la lucrările din data de 17.11.2014, au fost analizate și dezbătute aspecte privind încheierea unui acord de cooperare în domeniul securității cibernetice între Centrul Național Cyberint și Consiliul Superior al Magistraturii”, se specifică în comunicatul CSM, dat către Evz și semnat de magistrat Mariana Ghena.

Ca rezultat al activităţilor desfăşurate, în şedinţa din data de 11.12.2014, Plenul Consiliului a hotărât că este oportună încheierea unui protocol cu Centrul Naţional Cyberint, în forma însuşită în cadrul Comisiei nr. 1 din data de 08.12.2014.

Protocolul menționat a fost încheiat în baza prevederilor Strategiei de securitate cibernetică a României şi Planului de acţiune la nivel naţional pentru implementarea Sistemului naţional de securitate cibernetică, aprobate prin Hotărârea Guvernului României nr.271/15 mai 2013.