CSM: Unele instanţe au autorizat cu 250% mai multe interceptări în 2013. Muscalu: Nu sunt abuzuri!

CSM:  Unele instanţe au autorizat cu 250% mai multe interceptări în 2013. Muscalu: Nu sunt abuzuri!

Unele instanţe au autorizat în 2013 interceptări audio-video chiar şi cu 250% mai multe decât în 2011, conform raportului privind starea justiţiei, însă vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, consideră că cifrele nu sunt mari în raport cu numărul de dosare penale soluţionate de procurori şi că nu s-au constatat abuzuri în utilizarea acestei proceduri.

Potrivit raportului privind starea justiţiei, prezentat de Consiliul Superior al Magistraturii, la judecătorii, interceptările au crescut cu 93,39%, la tribunale - cu 23,64%, iar la Curţi de Apel - cu 259,29%.

Muscalu a făcut referire marţi la verificările făcute în 2012 la toate unităţile Ministerului Public ca urmare a unei cereri a CSM privind solicitările şi modul de obţinere a autorizaţiilor de interceptare a comunicaţiilor, arătând că disfuncţionalităţile găsite au vizat chestiuni de procedură.

'În nicio situaţie Inspecţia Judiciară, pe toate unităţile controlate, inclusiv DNA şi DIICOT, nu a constat nereguli în ceea ce înseamnă abuzul în exercitarea şi utilizarea acestei tehnici speciale de investigare', a afirmat Muscalu într-o conferinţă de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a explicat că creşterea numărului de autorizaţii pentru interceptări nu reprezintă extraordinar de mult în raport cu cauzele soluţionate, adăugând că trebuie avut în vedere că sunt solicitări primite şi de la alte state.

Muscalu a dat ca exemplu parchetele de pe lângă judecătorii, care, deşi competenţa acestora pe infracţiunile grave este destul de redusă, de multe ori se fac solicitări de interceptări pentru a se urmări bunul sustras sau persoana şi că nu este neapărat interceptat SIM-ul.

El a arătat că mandatele pe siguranţă naţională au un alt regim şi că procedura de obţinere se realizează printr-o solicitare a procurorului general la Înaltei Curţi şi nu vizează cauza penală, dar şi că instanţa supremă emite în mod excepţional autorizaţie de interceptare.