MAGISTRAŢI PENALI. CSM analizează mai multe cazuri cu JUDECĂTORI acuzaţi că au comis INFRACŢIUNI

MAGISTRAŢI PENALI. CSM analizează mai multe cazuri cu JUDECĂTORI acuzaţi că au comis INFRACŢIUNI

Institutul Național al Magistraturii cere Consiliului suspendarea din calitatea de formator a judecătoarei Alina Corbu, ca urmare a suspendării din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Plenul Consilului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să voteze această propunere în ședința din 23 septembrie. În aceeași ședință se cere revocarea din funcție a judecătoarei protestatare Lămâița Ciocea.

Alina Corbu a fost trimisă în judecată de procurori DNA în dosarul ”Moulin Rouge” de la Înalta Curte. Fostul şef al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Anton Pandrea, şi judecătoarea Corina Corbu, de la Secţia de contencios administrativ a ICCJ, au fost puşi oficial sub acuzare în dosarul referitor la judecătoarea Gabriela Bîrsan, cercetată de DNA pentru fapte de corupţie.

Anton Pandrea - fost preşedite al Consiliului Superior al Magistraturii, membru ales în CSM şi şef al Secţiei penale a ICCJ - este acuzat de favorizarea infractorului. Aceeaşi acuzaţie a fost adusă şi judecătoarei Corina Corbu, fost secretar general al CSM (care a promovat la ICCJ într-o procedură contestată de mulţi magistraţi).

Lămâița pierde postul

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceeași ședință de la CSM, Institutului Naţional al Magistraturii cere revocarea calităţii de formator pentru formarea continuă, la disciplina Dreptul Uniunii Europene, a Lămâiței Ciocea, de la Curtea de Apel București. Pe rolul Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost înregistrate, începând din 2013, cinci acţiuni disciplinare împotriva Lămâiţei Ciocea. Printre aspectele vizate de Inspecţia Judiciară în cadrul acestor acţiuni disciplinare s-a numărat atitudinea nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau justiţiabili, dar şi refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu.

CSM a decis, în cazul Lămâiţei Ciocea, reducerea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de şase luni, după ce judecătoarea a întârziat, în repetate rânduri, să-şi motiveze hotărârile şi a refuzat nejustificat să primească la dosar cererile, concluziile, memoriile sau actele depuse de părţile din proces.

Are propriul program

Într-un alt dosar, în septembrie 2013, tot CSM a decis, în cazul Lămâiţei Ciocea, reducerea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de şase luni, după ce judecătoarea a întârziat, în repetate rânduri, să-şi motiveze hotărârile şi a refuzat nejustificat să primească la dosar cererile, concluziile, memoriile sau actele depuse de părţile din proces. Lămâiţa Ciocea a mai fost sancţionată de CSM, în aprilie 2013, ca urmare a declaraţiilor făcute în Piaţa Universităţii, la 25 ianuarie 2012. Atunci, CSM a decis ca aceasta să fie mutată disciplinar, pentru trei luni, la Curtea de Apel Ploieşti. Ciocea a spus, la protestele din Piaţa Universităţii, că preşedinta secţiei unde activează a înlocuit-o abuziv din completul care judeca un dosar în care era implicată o companie, încălcându-se astfel principiul continuităţii completului de judecată. Judecătoarea s-a adresat CSM, care i-a comunicat soluţia de respingere a plângerii, astfel că ea a decis să protesteze în Piaţa Univesităţii.