PREMIERĂ. CSM reclamă Parlamentul la Curtea Constituţională în cazul lui Daniel Chiţoiu. Șeful CSM: "Mă tem foarte tare de CCR"

PREMIERĂ. CSM reclamă Parlamentul la Curtea Constituţională în cazul lui Daniel Chiţoiu. Șeful CSM: "Mă tem foarte tare de CCR"

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) vrea să sesizeze Curtea Constituţională privind un posibil conflict juridic cu Parlamentul, care a refuzat să permită începerea urmăririi penale în cazul lui Daniel Chiţoiu. Ministrul Justiției: "Sunt mai multe opinii (...) O să vedem după ziua de luni!"

UPDATE 1. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a precizat că sunt diverse opinii în cadrul CSM și că vom vedea ce se va întâmpla după ziua de luni când va avea loc o dezbatere juridică pe această temă. "Deocamdată se va pune în discuția unui comisii din cadrul CSM această chestiune. Comisia va avea loc luni. O să vedem punctele de vedere ale mai multor colegi. (...) O să fie o dezbatere juridică. Sunt diverse opinii. O să vedem după ziua de luni" , a afirmat Robert Cazanciuc după ședința plenului CSM. Ministrul Justiției a admis că din câte știe nu a mai fost făcută o astfel de sesizare, fiind probabil o premieră. Șeful CSM, Adrian Bordea, a menționat că această problemă trebuie mai întâi discutată în Comisia 1 și după ce va fi exprimat un punct de vedere va fi dezbătută și în plen. "Eu mă tem foarte tare de CCR pentru că și-a schimbat suprinzător practica", a subliniat Bordea. Judecătorul Horațius Dumbravă a pus în discuție posibilitatea de a-l mandata pe președintele Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituțională cu un eventual conflict între puterea judecătorească și Parlament, invocând faptul că Legislativul se opune înfăptuirii justiției prin respingerea ridicării imunității în cazul unor miniștri. Totodată, acesta a anunțat că va înainta și președintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă pe acest subiect. Salvat de votul colegilor politicieni În urmă cu două zile, Camera Deputaţilor a respins propunerea DNA pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu, în dosarul ASF. Fostul ministru de Finanţe Daniel Chițoiu a scăpat de urmărirea penală în dosarul ASF, el fiind "salvat" de 248 de colegi. Pentru urmărire au votat 108 aleşi. Chițoiu urma să fie cercetat de DNA în dosarul ASF Carpatica, în care Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv. În discursul pe care l-a ținut în fața parlamentarilor înainte ca aceștia să treacă la vot, Daniel Chițoiu a subliniat că nu este vinovat. Chițoiu: Nu există dovezi că aș fi fost implicat într-un grup infracțional "Vreau să vă spun clar că nu am nicio legătură, nu există nicio dovadă că aş fi implicat şi nu recunosc nicio vinovăţie care mi se aduce de către procurorul general. (...) Vin astăzi în faţa dvs pentru a se proceda la un vot cerut de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ în cazul meu. Nu vă ascund faptul că sunt într-o situaţie jenantă în faţa dvs, eu care mi-am îndeplinit atribuţiile de ministru aproape timp de doi ani la Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice şi am luptat contra grupurilor de interese şi nu numai că am luptat, dar am şi întreprins toate demersurile necesare pentru întărirea instituţiilor statului cu atribuţii în combaterea şi eradicarea fraudei fiscale, am reorganizat ANAF, Garda Financiare, să fiu acuzat că tocmai eu protejez sau sprijin grupuri infracţionale organizate", a spus Chiţoiu. CITIŢI ŞI:

  • Daniel Chițoiu, SCĂPAT de urmărirea penală. Vezi câţi deputaţi au votat ÎMPOTRIVA solicitării procurorilor DNA
  • Ambasada SUA, despre cazul Chițoiu: Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege
  • Chiţoiu, salvat de zece liberali şi de Putere