Cu ce scenarii s-a ocupat PSD

Cu ce scenarii s-a ocupat PSD

La finalul amplului protest stradal de duminică seară, liderul PSD Liviu Dragnea a ripostat dur, pe Facebook, unde a susţinut că manifestaţia stârnită de cele două ordonaţe ale Guvernului Grindeanu (privind graţierea şi modificarea Codului Penal) reprezintă o „mineriadă” organizată de preşedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, de-a lungul zilei de luni, s-a instaurat tăcerea. Dragnea a avut mai multe întrevederi, cu premierul Sorin Grindeanu, ministrul Justiţiei – Florin Iordache – şi liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, întrevederi organizate departe de ochii presei.

Acuzaţiile lui Dragnea

Potrivit surselor EVZ, prima întâlnire Dragnea-Grindeanu s-a consumat în cursul nopţii de duminică, chiar după ce preşedintele PSD a aruncat bomba pe Facebook: „M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ştefănescu a propus suspendarea

Încă din timpul nopţii, mai mulţi lideri PSD (printre care şi Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct) au solicitat demararea procedurii de suspendare a preşedintelui Iohannis, pe motiv că s-a întâlnit cu protestatarii şi a pus gaz pe focul nemulţumirilor. Dragnea nu a negat total posibilitatea aceasta, dar a fost de părere că „noaptea e un sfetnic bun”. Ştefănescu s-a numărat printre cei care au solicitat organizarea unei manifestaţii.

Scenarii pesediste

Luni, însă, ideea contramani festaţiei a fost părăsită total, de teama eventualelor violenţe. Dragnea s-a întâlnit cu Tăriceanu şi cu Daniel Constantin pentru ca, mai apoi, să organizeze o întrevedere într-o formulă mai largă (care i-a angrenat pe Sorin Grindeanu şi Florin Iordache). Potrivit surselor EVZ, liderii PSD-ALDE au dorit, iniţial, să iasă la rampă şi să anunţe că nu au ce ordonanţe să retragă, în condiţiile în care nu au adoptat nimic. Ulterior, Dragnea a explicat că ar fi mai potrivit ca cele două legi să treacă prin Parlament, dar a admis că asta ar presupune multe concesii şi menţinerea acestor problematici în vârful agendei publice, ceea ce nu e dezirabil. Oficial, vicepreşedintele PSD Mihai Chirica l-a contrazis pe Dragnea, susţinând că manifestaţia nu a reprezentat începutul unei lovituri de stat.

Parlamentul poate ataca decizia

Întrebat de EVZ despre mecanismul declanșării unui referendum, constituționalistul Gheorghe Iancu a spus că, deși președintele trebuie să consulte Parlamentul, punctul de vedere al aleșilor este facultativ, Iohannis putând convoca un referendum. „Dacă Iohannis dă decretul de convocare, Parlamentul poate ataca decizia la Curtea de Apel, la instanță, la contencios administrativ. Oricine poate contesta, Parlamentul, grupul parlamentar PSD, oricine, și instanța va decide. Ulterior, se poate face recurs la Curtea Supremă, nu la CCR, pentru că hotărârea este dată prin decret de Klaus Iohannis”, a explicat, pentru EVZ, Iancu. Liderul deputaților PSD, Eugen Nicolicea, a spus că Iohannis are acest drept constituțional, dar îl copiază pe Băsescu. „Va arăta întregii Europe că e gata să încalce și recomandările Comsiei de la Veneția, nu numai Constituția, și se va implica în această campanie de promovare a referendumului’’, a completat Nicolicea. (Ana Petrescu)

ALDE, nici suspendare, nici contra-manifestaţie

Călin Popescu-Tăriceanu (foto) şi ceilalţi lideri ai ALDE au militat, ieri, potrivit surselor EVZ, pentru evitarea organizării oricărei contra-manifestaţii şi, totodată, au susţinut că o eventuală iniţiere a procedurii de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis ar reprezenta o greşeală strategică de proporţii. Vicepreşedintele ALDE Octavian Popa a acuzat Guvernul Grindeanu de laşitate. „Cred că Guvernul Grindeanu a făcut nişte erori, dovedind lipsă de curaj. Ar fi trebuit să afirme clar şi răspicat şi să pună în discuţie intenţia de a promova asemenea ordonanţe sau de a le trimite în Parlament pentru dezbatere. Cred că este necesară o discuţie foarte serioasă asupra situaţiei din penitenciare”, a afirmat Popa. (Răzvan Gheorghe)

PNL şi USR îl susţin pe Iohannis

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan (foto), a declarat că organizarea unui referendum „este gestul corect al președintelui în fața unui conflict evident între popor și o coaliție guvernamentală care vrea salvarea propriilor clienți politici”. Ea adăugat că „PNL va susține cu toate forțele demersul președintelui Iohannis”. Şi liderul USR, Nicuşor Dan, a precizat că partidul său „susține inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe problema amnistiei și grațierii. Cele două formaţiuni politice îi cer demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache. PNL va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar USR a anunţat că va susţine acest demers. (Iasmina Ardelean)

Băsescu: „Dragnea cu fanteziile lui”

Fostul şef al statului Traian Băsescu (foto) a spus că preşedintele poate iniţia referendum, indiferent de ce spune Parlamentul. „Marea problemă este dacă o graţiere pentru câteva mii de oameni este sau nu o problemă de interes naţional. Aici, probabil că doar CCR ne poate da o indicaţie, o soluţie, având în vedere că graţierea, spre exemplu, o face şi preşedintele, graţieri individuale, se pot da legi”, a precizat Băsescu. El a ironizat declaraţiile lui Liviu Dragnea, potrivit cărora protestele sunt o lovitură de stat. „Dragnea cu fanteziile lui. Acest tărănuş ajuns în funcţie, înainte să vorbească de lovitură de stat să-şi spele dinţii. Aşa nişte prostălăi eu încă n-am văzut. Cum să faci contramanifestaţii la 27 de ani de la Revoluţie?”, a spus Băsescu. (Iasmina Ardelean)