Cu șase dosare de corupție în “palmares”, Nicușor Constantinescu cere ajutorul americanilor

Cu șase dosare de corupție în “palmares”, Nicușor Constantinescu cere ajutorul americanilor

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, judecat în șase dosare pentru fapte de corupție, cere ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, să-și exercite rolul de mediator privind înfăptuirea Justiției din România. Într-o scrisoare adresată diplomatului american el reclamă „abuzurile repetate” la care ar fi fost supus de procurorii anticorupție și judecătorii constănțeni care, pe parcursul anchetei, i-ar fi pus chiar viața în pericol.

Scrisoarea către ambasadorul Hans Klemm remisă de Nicușor Constantinescu prin intermediul avocaților săi a fost trimisă și presei. Inclusiv preambulul pare să fie întocmit de inculpat. “Aflat într-o situaţie disperată şi supus abuzurilor repetate ale DNA şi ale anumitor instanţe, dl. Nicuşor Daniel Constantinescu se află într-o stare de sănătate precară şi nu beneficiază de asistenţa medicală de specialitate. Dincolo de administrarea actului de justiţie, tratamentul nedemn și brutal i-a afectat grav sănătatea, fiindu-i chiar pusă viața în pericol, pe parcursul anchetei”, se menționează în introducere. 

Și tot în preambul, tocmai pentru a nu încărca scrisoarea propriu zisă cu toate belelele lui Nicușor Constantinescu, , “avocații” țin să precizeze :”Scrisoarea este adresată cu numai o zi înainte ca Judecătorii Curţii Constituţionale din România să se pronunţe asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate, inclusiv de către dl. Constantinescu, referitoare la incriminarea penală - şi nu administrativă, ca în restul ţărilor UE - a abuzului în serviciu. În acelaşi timp, presiunile la care este supusă Curtea Constituţională de către însuşi şefa DNA Laura Codruţa Kovesi demonstrează, nu numai în acest caz, încercarea disperată de a obține condamnări în orice condiții, încălcând brutal dreptul la apărare, punând inculpații în situații umilitoare și degradante și uzând de metode de anchetă și cercetare care le pun celor învinuiţi sănătatea și chiar viața în pericol”. 

Abia acum începe scrisoarea asumată și semnată de Nicușor Constantinescu pe fiecare din cele patru pagini. Ambasadorul Hans Klemm este sensibilizat de la început cu „interesul pe care Statele Unite îl manifestă pentru înfăptuirea Justiției în țara noastră, domnia voastră  opinând explicit și într-o manieră categorică și practică în mai multe ocazii”. Apoi, în stilu-i abrupt, binecunoscut, Nicușor Constantinescu îi solicită diplomatului american , „să vă exprimați punctual de vedere și în ceea ce privește modalitatea brutală în care se încalcă prezumpția de nevinovăție și drepturile celor cercetați și judecați, mulți dintre ei  în stare de arest, de către organele de înfăptuire a justiției penale la noi”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicușor Constantinescu îl apreciază pe Hans Klemm pentru “poziția laudativă” cu privire la lupta anticorupție “purtată de DNA sub conducerea Doamnei procuror LC Koveși”. Pare apoi că ar vrea să spună “Dar nici chiar așa” Însă alege să scrie : “Vă întreb totuși  dacă statul pe care îl reprezentați include în aceasta și metodele brutale de anchetă și cercetare judecătorească, metode ce nesocotesc Declarația Universală a Drepturilor Omului , Convenția Europeană a Drepturilor Omului , Codul drepturilor fundamentale ale UE și încalcă flagrant al șaselea Principiu promovat   de Ansamblul de Principii ONU , pentru protejarea tuturor persoanelor supuse unei forme de detenție sau încarcerare”.

Una peste alta, Nicușor Constantinescu reclamă “abuzurile” procurorilor DNA și a unor judecători  și de aceea îi cere, la începutul paginii a treia, ambasadorului  Hans Klemm , “ nu atât sprijin punctual în cazul meu, ci mai ales pentru a vă solicita să vă manifestați încă odată prin toate metodele specifice activității cu care statul american  v-a investit în România, rolul, asumat déjà public, de mediator în ceea ce privește înfăptuirea justiției la noi”. Ideea e că vinovați de ”tratamentele inumane și abuzurile” la care este supus, sunt procurorul DNA Constanța Andrei Bodean și judecătorii Curții de Apel Constanța, Dan Iulian Năstase și Andreea Ianca. 

“Totul a culminat cu derularea ultimelor evenimente, în sensul acordării unor termene de judeactă în mod precipitat, cu o celeritate nemaiîntâlnită, audieea mea în condițiile în care chiar medicii prezenți au susținut existența unui risc de accident cardiovaslcular cerebral sau infarct miocardic, dispunând pe răspunderea lor internarea mea în spital”, îl înștiințează Nicușor Constantinescu pe ambasadorul Hans Klemm.  În concluzie, diplomatul american, în calitatea lui de “gardian al înfăptuirii justiției”, este uigat să analizeze în ansamblu  abuzurile pe care le generează un cadru legal precar și un corp professional care ai cărei membri comit nu de puține ori, abuzuri”. Nicușor Constantinescu nu uită să sublinieze că dacă i se cer documente, inclusiv medicale, el  le poate pune la dispoziția americanilor, în speranța că  “se vor bucura de atenția Excelenței Voastre”.