Cufărul cu legende

Cufărul cu legende

Cei care vor vizita Sarmizegetusa vor avea ocazia să fie actori în lumea legendelor. Aici s-a deschis prima Bibliotecă legendară din România

În decorul pitoresc al Țării Hațegului, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara- Deva a deschis zilele acestea prima Bibliotecă legendară din România, amenajată în cadrul Legendarium- ului „Casa legendelor Britoniei”, din localitatea Sarmizegetusa.

Legendariumul este un spațiu expozițional unic, în care sunt prezentate unele dintre cele mai frumoase legende ale zonei. „Este un loc unde trecutul acestui ținut mirific se împletește cu fantasticul și unde vizitatorul află secrete ale originii unor familii care au condus cândva lumea, descoperă comori antice, învață despre evenimente care au schimbat cursul istoriei și intră în atmosfera credințelor populare hațegane”, ne-a declarat Sebastian Ioan Bara, managerul bibliotecii din Deva. Proiectul Legendarium are drept scop promovarea comorilor de spiritualitate, de istorie și a frumuseților Țării Hațegului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Loc de joacă intelectuală

Iar Biblioteca legendară are un profil oarecum inedit, ludic, dar și educațional în același timp. Aceasta are drept public-țintă tinerii, dar ea poate fi frecventată și „exploatată” de oricine dorește să cunoască mai bine acest ținut de legendă care este Țara Hațegului, cu tezaurul ei de spiritualitate.

„Camera ludică a Bibliotecii legendare cuprinde rafturi cu cărți în care, pe lângă informații despre legendele Țării Hațegului, despre istoria acestor locuri, despre castele și mituri, vizitatorii vor găsi diferite bilețele cu indicii care îi vor conduce pe trasee la capătul cărora vor avea parte de surprize. În acest fel, misterul și ludicul întregesc informațiile dobândite din lecturi”, a mai spus managerul bibliotecii.

Comori, trădări, tâlhari

Punctul central al acestor indicii îl constituie minunatele legende născute cu secole în urmă în Țara Hațegului: Legenda Muntelui Retezat, Legenda bătăliilor de la Tapae, Legenda cnezilor Roșii ai Britoniei, Legenda bătăliei de la Poarta de Fier, Legenda descoperirilor arheologice ale Zsofiei Torma și Legenda lui Față Neagră, Legenda comorilor lui Decebal și așa mai departe. Întreaga ambianță a Legendarium-ului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa reconstituie un trecut încărcat de istorie, dar și de legende nemuritoare.