Culisele închiderii Teatrului Nottara

Teatrul Nottara este parte a unui proces de retrocedare, în care proprietarii contestă faptul că imobilul ar prezenta risc de prăbușire în caz de cutremur FOTO: EVZ
Autor: | | 4 Comentarii | 2056 Vizualizari

Actorul Vladimir Găitan, fost director al instituției, ne-a dezvăluit cum a decis Ceaușescu să nu consolideze clădirea după cutremurul din 1977, dar și ce amenințări a primit în perioada în care a încercat, fără succes, să reabiliteze „moștenirea” lăsată de Liviu Ciuley

Tragedia de la Colectiv, soldată cu șaizeci de morți, a declanșat o sarabandă a deciziilor autorităților, luate de azi pe mâine. Punctul culminant, consumat săptămâna trecută, l-a constituit promulgarea Legii 282/2015, care privește măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor. Cu alte cuvinte, toate clădirile cu bulină roșie ar trebui să fie consolidate, urmând ca activitățile desfășurate în asemenea imobile să fie suspendate pe termen nelimitat.


FOTO:  Vladimir Găitan„Victimă” a acestei legi, rapid puse în aplicare, a căzut și Teatrul Nottara, care, de altfel, și-a întrerupt deja spectacolele. Culisele consolidării sau, mai precis, ale neconsolidării Teatrului de pe Magheru sunt vechi, uitate sau neștiute. Actorul Vladimir Găitan a ridicat, pentru EVZ, vălul misterios: „Am fost director la Nottara timp de doi ani și, vă spun din capul locului, am demisionat tocmai din cauză că nu m-a susținut nimeni să consolidez acel bloc, deși aflasem că este într-o stare jalnică. Să vă povestesc cum s-a întâmplat totul. În prima zi de directorat, după ce, în prealabil, un inginer mă avertizase că Teatrul este putred pe dinăuntru, am reușit să-i găsesc pe cei doi ingineri care realizaseră expertiza după nenorocirea din ’77. Erau doi oameni la 70 de ani, cu părul alb, serioși...”.

Ceaușescu și «boșorogii burghezi» de la Nottara

Vladimir Găitan își adună gândurile, apoi continuă: „Au venit oamenii cu hărți, acte, documente, mi-au explicat totul. Grinzile erau fracturate la 45 de grade, erau fisuri mari, crăpături, nebunie curată... Ce credeți că s-a întâmplat? S-au pus niște popi de brad, să susțină, temporar, pereții, tavanele. Apoi, s-au mânjit fisurile cu niște rășini, s-a tencuit, văruit și gata!”. Găitan își trage sufletul, apoi reia: „Inginerii aceștia au participat la o ședință importantă, pe care a condus-o chiar Ceaușescu, imediat după cutremurul din 1977. Ce credeți că le-a răspuns conducătorul iubit, când oamenii i-au atras atenția că 60-70% din clădirile de pe Magheru trebuie consolidate? Inclusiv Teatrul Nottara? «Sunt costuri prea mari! Cine stă în blocul de la Teatru? Niște boșorogi burghezi! Tovarăși, dacă e să pice, să pice! Noi avem de construit bulevarde și blocuri noi, în Balta Albă și în Drumul Taberei!». Vă dați seama?”, icnește, revoltat, Găitan.

„După întâlnirea cu acești doi ingineri de la Proiect București, am făcut toate demersurile ca să consolidez Teatrul. Se întâmpla prin 2000. M-am elucidat însă imediat că eram singurul nebun care țipa și se agita. Nici proprietarii, nici actorii, nici Primăria n-au dorit consolidarea!”, se înfierbântă fostul director.

«Bă, artistule, ție nu ți-e bine?»

Din acest motiv, coroborat cu unul uluitor, și-a prezentat și demisia: „Că toată lumea se opunea, am înțeles, dar începuseră amenințările: «Băi, artistule, nu ți-e bine? Vrei să-ți găsești mașina pe geantă? Copiii tăi, ce crezi, au ajuns la școală?». Așa am decis să plec, n-am vrut să am pe conștiință cine știe câți oameni. L-am propus în locul meu pe Mircea Diaconu, care a și fost numit. I-am spus așa: «Mă, tu ești un țăran ambițios, tânăr, fă tu ce n-am reușit eu!». Mi-a promis că face - pe dracu’! – a dat două pompe cu var și «La revedere! »”. Vladimir Găitan concluzionează: „Plânge sufletul în mine... A fost nevoie de drama de la Colectiv, ca să aflăm că mingea e rotundă, că a avut dreptate nebunul de Găitan… Să suspende spectacolele, sunt locuri unde se poate juca și să consolideze naibii odată blocul!”.

Spectacolele au fost suspendate

Teatrul Nottara și-a suspendat toate spectacolele, începând cu data de 23 noiembrie, pe „termen nedefinit”. „Vă asigurăm că teatrul a depus şi va depune, la toate autoritățile competente, toate diligențele necesare pentru rezolvarea de urgenţă a acestei situații, solicitând Primăriei Municipiului Bucureşti, în subordinea căreia ne aflăm, inclusiv punerea la dispoziție a unui alt spaţiu, în vederea susținererii temporare a reprezentaţiilor noastre”, se arată într-un comunicat. De asemenea, cei care cumpăraseră bilete la spectacolele suspendate își vor putea recupera banii. De remarcat că și Teatrul Mic a anunțat, aseară, că-și suspendă activitatea. (Carmen Anghel)
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
loading...