Culisele platformei de guvernare a lui Dacian Cioloş

Culisele platformei de guvernare a lui Dacian Cioloş

Premierul Dacian Cioloş şi-a lansat aseară platforma de guvernare pentru un nou mandat de prim-ministru în 2017, după o întâlnire de taină cu preşedintele PNL, Alina Gorghiu. Cioloş urmează să negocieze cu USR

Premierul Cio loş a publicat „Platforma #Romania100”, cuprinzând zece principii pentru viitoarea guvernare. „O platformă pentru a ne recâștiga încrederea în România și în noi înșine”, spune el.

„În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale”, a anunţat Dacian Cioloş.

Cele 10 principii pentru România, propuse de Cioloş, sunt: fără corupție, cu o clasă politică responsabilă, guvernată cu bun simț, în care fiecare muncește și este plătit cinstit, fără sărăcie, cu o economie competitivă, cu adevărat educată, sănătoasă, care contează în Uniunea Europeană și în NATO, şi a tuturor românilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Platforma de guvernare promite şi măsuri în primele 100 de zile de guvernare, precum reducerea numărului miniştrilor, înfiinţarea unei structuri denumite „#ComisiadeTaiatHartii 2.0” pentru debirocratizare.

Culisele platformei

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, Gorghiu l-a îndemnat ieri pe Cioloş, într-o întâlnire privată, să fie un „premier- jucător” şi i-a cerut acestuia să dea semne de deschidere către proiectul PNL-USR. Aceasta în condiţiile în care, deşi premierul nu dezminte o astfel de colaborare, tot mai mulţi lideri liberali sunt nemulţumiţi că Cioloş rămâne „surd şi mut” la toate cererile lor de prietenie.

Cioloş e speriat

Mandatul Alinei Gorghiu a fost acela de a-i smulge o serie de „garanţii” lui Dacian Cioloş, referitoare la reala disponibilitate a acestuia de a intra în jocurile privitoare la desemnarea viitorului premier.

La rându-i, deşi e tentat de o astfel de perspectivă pe Cioloş îl nelinişteşte posibilitatea ca PNL şi USR (împreună cu alţi actori politici, poate UDMR) să nu reuşească alcătuirea unei majorităţi, după alegerile din decembrie.

Urmează USR

Conform surselor citate, întâlnirea de ieri va fi urmată de altele, la care vor participa şi lideri ai USR. Partidul lui Nicuşor Dan a anunţat în mod repetat că îl susţine pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de prim-ministru. USR nu va intra însă într-o alianţă cu PNL, ci va negocia direct cu viitorul Guvern. Tot ieri, Cioloş s-a întâlnit şi cu preşedintele Klaus Iohannis, care rămâne promotorul acestui proiect pe care PNL şi USR vor să-l construiască în jurul actualului premier.

Lista proiectelor naționale

Platforma lui Dacian Cioloş mai cuprinde un „portofoliu de proiecte naţionale” precum apariţia unor noi criterii de angajare a funcţionarilor publici, eliminarea diferenţelor de salariu în administraţia publică şi crearea unui program național pentru sprijinirea antreprenorialului. Cioloş mai promite un portofoliu de proiecte de investiții de interes național în sănătate, educație şi infrastructură mare, prioritizarea cercetării şi încurajarea participării Diasporei în economie prin abordări de tipul “RePatriot” și continuarea programelor Diaspora Start-Up. Premierul mai vorbeşte despre un program național de promovare a sportului de masă precum şi crearea unui program național pentru păduri.