Culisele unui SCANDAL-MONSTRU - Spitalul Colentina! Bugete reduse preferențial, personal insuficient, pacienți în pragul morții - lăsați de izbeliște!

Culisele unui SCANDAL-MONSTRU - Spitalul Colentina! Bugete reduse preferențial, personal insuficient, pacienți în pragul morții - lăsați de izbeliște!

Jurnalistul Dorin Chiotea, absolvent al Facultății de Medicină, a publicat pe pagina personală de facebook detalii incendiare legate de situația tensionată de la spitalul Colentina din Bucuresti

1. „Spitalul Colentina nu este spital de urgenta!  Desi activeaza de 30 de ani in spital si desi a participat la consiliile medicale unde de nenumarate ori s-a spus, dna dr Silvi Ifrim nu a inteles ca din anul 2015 Spitalul Colentina a fost admis in Unitatea Functionala de Urgenta nr 1. Aici asigura suport pentru Spitalul Floreasca la specializarile neurologie si hematologie. Astfel aceste discipline au regim de urgenta impreuna cu ATI 1 care poate primi pacientii critici direct de la UPU Floreasca.

2. Problema orelor suplimentare.  Acolo unde schemele de personal sunt pline (ex. chirurgie si ortopedie) nu ai cum sa dai ore suplimentare. La ATI personalul este 50% din normativul minim. Legea prevede ca in cazuri foarte bine argumentate, asa cum este acesta, poti da ore suplimentare cu conditia sa nu depasesti 48 de ore pe saptamana fata de 40 cat este normal. In cazul ATI aceste ore s-au dat cu aprobarea Consiliului de Administratie si sunt cat se poate de legale.

Ne puteți urmări și pe Google News

3. La chirurgie si ortopedie se munceste la fel ca la neurochirurgie si nu se iau ore suplimentare.  In aceste doua departamente nu exista subnormare. La chirurgie normarea este la maximum admis. 90% din interventii sunt de durata mica si medie. Activitatea in blocul operator se prelungeste pana la orele amiezii atunci cand sunt mai multe operatii. Nu poti da ore suplimentarea aici deorece legea te-ar obliga sa reprogramezi ultimele interventii in ziua urmatore in timpul orelor de program pentru cazurile care nu sunt urgente. In plus, la chirurgie si ortopedie se continua cu programul de garda. La neurochirurgie - adica ce reclama cei doi straluciti medici specialisti - este vorba despre interventii foarte complexe care dureaza 10-12 ore una si la care este nevoie de pregatiri laborioase. Uneori se termina noaptea tarziu. Nu poti lasa jumatate de operatie pe a doua zi. Daca neurochirurgii stau in sala pe propria raspundere fara sa primeasca ore suplimentare, nu poti sa ceri acest lucru personalului mediu de la ATI care este puternic subnormat intr-o sectie cu pacientii cei mai grei! Confuzia pe care o face Ifrim este de neadmis pentru un manager.

4. ATI 1 deserveste neurochirurgia.  ATI 1 deserveste TOT spitalul pentru pacientii critici si deserveste in plus blocul operator neurochirurgie  5. dr Ionut Gobej semneaza ilegal ca sef de sectie si un ortoped conduce o sectie de neurochirurgie.  Sectia are neurochirurgie in principal si un compartiment de chirurgie spinala unde sunt niste ortopezi care sunt specializati pe coloana. Neurochirurgii fac si ei operati pe coloana ca si ortopezii . In Romania inca nu este specializarea chirurgie spinala. O echipa mixta ortoped-neurochirurg, asa cum se intampla foarte des in Colentina, este cea mai acoperitoare pentru pacient. Faptul ca dr ortoped Mihai Magureanu (seful compartimentului de chir spinala din cadrul sectiei) este, atentie!, temporar la sefia sectiei nu este nicio crima.

6. Faptul ca dr Ionut Gobej a semnat un referat in locul dr Mihai Magureanu nu este nicio problema daca se refera la neurochirurgie si daca a avut acordul dansului.

8. Cei doi brancardieri ai sectiei ATI 1 nu au fost concediati, e drept. Dar managerul Silvi Ifrim I-a trimis in alte sectii in mod tendentios. dr Ionut Gobej stia doar ca erau pe ATI 1 si din cauza lui Ifrim nu au mai fost pe aceasta sectie. Nu avea cunostinta ca s-au redistribuit si ca unul dintre ei a ajuns chiar la Diabet, la compartimentul doamnei manager!

9. Dna manager Silvi Ifrim afirma ca isi va intreba colegii in sedinta de azi a CA daca e ok sa sustina sectiile „avantajate". Acest lucru nu are legatura cu activitatea de management. Spitalul nu poate fi condus de ceilalti sefi de sectie, responsabilitatea deciziilor ii apartine. Apoi, cum mai pot fi unitate-suport departamentele favorizate daca li se reduc bugetele? Eu intreb public si cum au fost defavorizate celelalte sectii? Inseamna ca poate fi dovedita reaua-credinta a fostului manager, dar nu cu galeti de zoaie aruncate dupa dansul, ci cu acte. Au facut referate sefii sectiilor si nu s-au aprobat in mod autocrat? Toti medicii din Colentina stiu ca urma la rand sa se modernizeze chirurgia - sunt planurile fizice in acest sens! Barfa la ordinea zilei in zona e ca doctorii nu au vrut sa se mute, pt ca anumite avantaje dispareau.

10. Problemele legate de deficitul de personal pe ATI sunt reale si semnalate in scris de responsabili. Silvi Ifrim e complet eronata cand spune ca acestea nu exista”.